Miért hízunk meg, ahogy öregszünk?
A középkorúakat érő egyik nagy csapás a súlygyarapodás. Nagymamáink szerint 40 év felett már a víztől is hízik az ember lánya. De miért van ez így?
A tudósok most egy lépéssel közelebb jutottak ennek a talánynak a megfejtéséhez: szerintük a korosodással járó hízás annak köszönhető, hogy a testünkben található kétféle zsírszövet egyike már kevésbé aktív ilyenkor.
A fehér zsírszövetet jobban ismerjük, ez az, ami a bőrünk alatt található a has és a fenék tájékán, és léte a túl sok evésnek köszönhető. Aztán itt van a barna zsírszövet, aminek a hőgenerálás a feladata. Ezt úgy éri el, hogy felgyorsítja az anyagcserét, és így elégeti a fehér zsírszövetet.
Azt régóta tudjuk, hogy a kisbabák barna zsírszövettel a lapockájukon születnek, hogy fenn tudják tartani testhőmérsékletüket. Igen ám, de eddig úgy gondolták, hogy ez el is tűnik a gyerekkorban, mert nincs rá szükség. Valójában azonban a felnőttek szervezetében is megtalálható a barna zsírszövet - a nőknek több van belőle, mint a férfiaknak.
Egy új japán kutatás pedig azt fedezte fel, hogy ahogy az emberek öregszenek, a barna zsírszövetük egyre kevésbé aktív a hőtermelésben. És ha egyre kevésbé aktív, akkor ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb fehér zsírszövetet tud elégetni.
Ezért hangzanak el a következő jellemző panaszok az idősebbek szájából: „Nekem kétszer olyan hatékonyan kell diétáznom, és kétszer olyan keményen kell mozognom, hogy lefogyjak, mint egy fiatalnak.”