Miért halogatjuk a szexet szülés után?

Miért halogatjuk a szexet szülés után?

Egy gyermek születése után nagy változások köszöntenek be minden család életébe. A barátnőből, feleségből anya lesz, a férfiból pedig apa. Ezek a változások sokszor negatívan befolyásolják a pár kapcsolatát, különösen a szexuális életüket. A szülés utáni fizikai változásokról dr. Demjén László szülész-nőgyógyászt kérdeztük, a felmerülő lelki nehézségekről pedig dr. Kohári György pszicho- és szexuálterapeutát faggattuk.

Csak ne legyen baj!

Minden párban felmerül a fizikai sérüléstől való félelem, hiszen a nő teste óriási változásokon ment keresztül, és időre van szüksége a megfelelő regenerálódáshoz. A nőgyógyász azonban minden pár esetében meg tudja mondani, hogy mennyi időt kívánatos várni a biztonságos közösülésig. “Ne felejtsük el azonban, hogy a klasszikus, behatolásos szex nem az egyetlen módja a szexuális örömszerzésnek. A petting és az orális szex nem érinti a szülés által befolyásolt területeket, így ezekkel bátran élhetünk a várakozás időszakában is, és segítségükkel megteremthetjük az összetertozás érzését.” – hangsúlyozza szakértőnk, dr. Kohári György pszicho- és szexuálterapeuta.

Változnak a szerepek

Egy gyerek érkezése a családba sok érzelmi változást is okoz, megváltoznak a szerepek, feladatkörök, és bizony ez is befolyásolhatja a szexuális életet. Mivel ma már nem él együtt több generáció, ezért az anyákra sokkal több teher nehezedik. A gyermek elsősorban az anyjára van utalva, és így a férfi sokszor úgy érezheti, hogy ki van rekesztve. Ha esetleg jobban bevonja őt az anya a baba kürüli feladatok ellátásába, az sokat segít, de így is rengeteg feszültség gyűlhet fel a szülőkben a gyermek körüli teendők miatt. Ez a feszültség pedig nem segíti megalapozni az intim együttlétek hangulatát.

Nem bízom másra!

Az is előfordul, hogy a gyermek születése után a pár soha nincs kettesben. Ez általában azért történik, mert az anyuka túlzott mértékben félti a picit, és emiatt nem meri rábízni senki másra. A baba ezért mindig velük van, és ha még le is fektetik pár órára, az intim együttlét nem lehet nyugodalmas, hiszen a gyerek bármikor felébredhet. “Ezért nagyon fontos bevonni a nagyszülőket, barátokat, és hetente legalább egyszer pár órára rájuk bízni a gyermeket, hogy a pár zavartalanul élvezhesse egymás társaságát” – tanácsolja dr. Koháry György.

*************************************
“Másfél éves a kisfiunk. Nagyon vágytunk már rá, és nehezen jött, talán ezért is félti őt a feleségem annyira. A saját anyjának se szívesen adja oda, az én szüleimnél pedig még sosem volt a gyerek. Amióta megszületett tulajdonképpen egyetlen percet se töltöttünk kettesben. Eddig én se aggódtam ezen túl sokat, azt hittem ez minden kisgyerekes párnál így van, de úgy látszik tévedtem.” (Márton, 38)
*************************************

Miért halogatjuk a szexet szülés után?

Gyerek az ágyban

Ne gondoljuk, hogy csak babakorban jelenthet gondot megtalálni az alakalmat az intim együttlétekhez! Ha gyereket rászoktatjuk arra, hogy időről időre a szülői ágyban aludjon, azzal bizony hosszú évekre megnehezíthetjük saját életünket. Nem baj, ha egyszer-egyszer egy rossz álom után átmászik  a gyerek a biztonságot nyújtó szülői ágyba, de az gond, ha ezek a látogatások rendszeressé válnak, így telejesen kilőve annak a lehetőségét, hogy a pár szexuálisan közeledjen egymáshoz a hitvesi ágyban. Próbáljuk ezt elkerülni, és a gyereket már a kezdetektől önállóságra nevelni.

Nem vagyok kívánatos

A nők sokszor azért ódzkodnak az intim helyzetektől, mert félnek, hogy megváltozott testük nem kívánatos már párjuk számára. “Itt a gondolatokat leginkább a hormonok befolyásolják. Elég ha a hölgyek visszagondolnak terhességük második, harmadik trimeszterére, amikor nagyon is kívánták a szexet, és élvezték is, pedig testük valószínűleg akkor tért el a leginkább eredeti formájától. És ne feledkezzenek meg arról sem, hogy párjuk nem kizárólag a testükre kíváncsi, hiszen az ő kapcsolatuk ennél már sokkal sokrétűbb és elmélyültebb” – javasolja az újdonsült édesanyáknak dr. Koháry György.

***************************************
“Fél éve született a mi Anna babánk. Én eléggé elhagytam magam a szülés alatt, rettentő sokat ettem, mert csak az ételtől csillapodott az állandó rosszullétem. 25 kilót híztam. A férjem a szülés óta egyetlen egyszer sem közeledett hozzám úgy, pedig régebben ő volt a kezdeményező. Attól félek, hogy már nem kíván engem.” (Anikó, 33)
****************************************

Meddig halogathatjuk?

Hogy egy kapcsolat meddig bírja ki szex nélkül, az minden párnál egyedi. Ha bármelyik fél úgy érzi, hogy már gondot jelent az együttlétek hiánya, akkor kezdjen róla beszélni, és ha nem sikerül, mert a másik fél teljesen elzárkózik vagy félresiklik a kommunikáció, akkor keressenek fel egy szakembert.

“Nagyon fontos a fokozatosság. Ha szeretnénk újra megteremteni az intimitást, akkor ne a szex legyen a fókuszban. Ne arra menjen ki a játék, hogy szexeljünk! Töltsünk időt kettesben, hülyéskedjünk, nevessünk, udvaroljunk a másiknak. Közben tévedjen a kezünk izgalmas területekre, kerüljünk intim helyzetbe, és így majd a másik fél is kívánni fogja, hogy tovább lépjenek. Nem szabad ajtóstul rontani a házba” – tanácsolja a szexuálterapeuta.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek