Miért fáj a gerincsérv?

Miért fáj a gerincsérv?

A gerincsérv elképesztő kínokat képes okozni az embernek. Ezúttal – dr. Elek Emil ortopédus, patológus segítségével – annak jártunk utána, hogy milyen tüneteket okoz a betegség, és hogyan enyhíthetőek a panaszok.

Gerincünk a testünk tartóoszlopa. Az egymáshoz kapcsolódó csigolyák alkotják a gerinccsatornát. A szomszédos csigolyák közötti speciális képződmények a porckorongok. Ha a porckorong közepén elhelyezkedő kocsonyás anyag, a pulpa kitüremkedik, vagy akár a külső porcgyűrűt is átszakítja, porckorongsérv (más néven gerincsérv) alakul ki, ami szűkületet okoz és összenyomja az ott kilépő idegeket.

Ezerféle fájdalom

Az idegi érintettség miatt a betegek különböző fájdalmas tünetekre panaszkodnak. Hogy pontosan hol és milyenekre, az attól is függ, hogy a gerinc melyik szakasza érintett. A tompa, állandó deréktáji fájdalomtól az éles, hasító, főleg tüsszentésre, köhögésre jelentkező fájdalomig széles a skála. Jellemző a zsibbadás, az érzékelési vagy az izomműködési zavar. A fájdalom jelentkezhet a nyakban vagy a hátban is.

Növekedhet lassan, fokozatosan, de bekövetkezhet hirtelen is. A fájdalom kisugározhat a karba (nyaki sérv esetén) vagy a lábba (ágyéki sérv esetén), akár a lábujjakba is. Ilyenkor az előrehajlás – főleg nyújtott lábbal – rendkívül nehéz. Később, tartósan fennálló tünetek mellett a láb egyes izomcsoportjainak gyengülése is bekövetkezhet. A legsúlyosabb esetek a vegetatív rostok károsodása miatt a vizelet- vagy a székletürítés zavaraival is járhatnak. (Ilyenkor azonnali operációra van szükség.)

Bár a sérvnek konkrét fizikális oka van, szakértőnk tapasztalata szerint a tünetek bizonyos lelki tényezők hatására súlyosbodhatnak. A stressz például hozzájárulhat gyulladásos jelenségek kialakulásához vagy az izomzat görcsös állapotához, ami fokozhatja a beteg panaszait. A kiegyensúlyozott, nyugodt életvitelt folytató, porckorongbetegséggel élő embereknél sokkal kevesebb panasz mutatkozik.

Részletes kivizsgálás

A beteg panaszainak meghallgatása után elsődleges fontosságú a fizikális kivizsgálás. A gerincgyógyász által végzett részletes tapintásos ellenőrzés kiterjed többek között a reflexek, az izomerő, a nyomásérzékenység és az érzőműködés megismerésére. Ezt követi a röntgenvizsgálat, amely utalhat ugyan a sérvesedésre (megmutathatja a csigolyaközti rések beszűkülését), de nem alkalmas a pontos diagnózis felállítására.

Miért fáj a gerincsérv?

Ha a fentiek alapján fennáll a porckorongsérv lehetősége, akkor CT- vagy MRI-vizsgálatra van szükség. Ez utóbbi mutatja meg legpontosabban a gerinccsatorna anatómiai viszonyait, például azt, hogy a sérv mennyire nyomja az idegeket. Sok esetben kiegészítő – például neurológiai – vizsgálatokra is szükség lehet.

Gyógyítható?

A kezelést rendkívül körültekintően, a betegre szabva kell meghatározni. A döntés sokszor nem könnyű. A gerincsérv enyhébb esetekben visszahúzódhat, ezért a szakorvosok többnyire nem javasolják egyből a műtétet. A legtöbb esetben a türelmesen, módszeresen végigvitt gyógyszeres kezelés (szájon át szedett tabletta vagy infúzió formájában), a beteg számára kialakított egyéni gyógytorna, a fizikoterápiás kezelések, a masszázs és egyes porcképző-porcvédő készítmények alkalmazása teljes panaszmentességhez vezethet.A sok pihenés, a kemény fekhely segítheti az otthoni gyógyulást, egyes fájdalomcsillapítók, izomlazítók és gyulladáscsökkentők pedig enyhíthetik a kínokat.

Ha azonban a sérv nagy kiterjedésű, idegi bántalmakat is okoz, valamint nem reagál a körültekintően végzett konzervatív kezelésre, akkor műtét válhat szükségessé. Az operáció során a gerincsebész eltávolítja a sérült porckorongot vagy annak kitüremkedő részét. Ma már egyre elterjedtebb a mikrosebészeti eljárás, amely során csupán egy apró bemetszést ejtenek.

A betegség kiújulása kivédhető megfelelő óvatossággal, gerinckímélő életmóddal.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek