Mielőtt fertőtlenítünk, tudjuk meg, mi is az!

Mielőtt fertőtlenítünk, tudjuk meg, mi is az!

A fertőtlenítőszerek a koronavírus-járvány miatt a mindennapjaink részévé váltak, ezért érdemes alaposabban megismerni őket. A Brado fertőtlenítőszereket Magyarországon negyven éve gyártó Florin szakembere, László Jenő fejlesztési vezető most segít nekünk eligazodni ebben a hirtelen mindannyiunk számára fontossá vált témában.


A szakember szerint először is fontos, hogy különbséget tegyünk a tisztítás és a fertőtlenítés között. A mindennapi életben a háztartásokban, irodákban, munkahelyen jellemzően tisztítószereket használunk, amelyekkel eltávolítjuk magunkról vagy a körülöttünk lévő felületekről a szennyeződéseket. Ezekben olyan  felületaktív anyagok vannak, amelyek a szennyeződések feloldására, eltávolításra alkalmasak.

A fertőtlenítésnek számít minden olyan eljárás, amellyel az élő szervezeten kívüli, illetve azon lévő kórokozókat elpusztítjuk, vagy fertőzőképességüket megszüntetjük. Ezek a kórokozók a mindennapi életben jellemzően a mikroorganizmusok, azaz mikroszkopikus méretű baktériumok, vírusok, gombák. A fertőtlenítőszerek olyan hatóanyagot tartalmazó készítmények, amely alkalmasak a fertőzőképes kórokozók elpusztítására vagy inaktiválására.

Vannak olyan készítmények is, amelyek fertőtlenítő és tisztító hatóanyagokat egyaránt tartalmaznak, mint például a fertőtlenítő hatású tisztítószerek vagy a fertőtlenítő folyékony szappanok. A tisztításról általában is elmondható, hogy növeli a fertőtlenítés hatásfokát. A szennyezett felületet nehezebb fertőtleníteni.
Fertőtlenítőszerként csak olyan készítményt lehet forgalomba hozni, amelyet kijelölt laboratórium bevizsgálása alapján a hatóság engedélyezett, és amelyről a hatástani teszt megállapította, hogy valamely kórokozótól az elvárt mértékben megvéd. Ha egy készítményre az van írva, hogy fertőtlenítőszer, akkor biztosak lehetünk abban, hogy egy vagy több mikroorganizmus fajtát szinte teljesen elpusztít az előírt használati mód esetén.

Mielőtt fertőtlenítünk, tudjuk meg, mi is az!László Jenő arra hívta fel a figyelmet, hogy nem mindegyik fertőtlenítőszer jó minden mikroorganizmus ellen, az előzetes vizsgálatok során meggyőződnek arról, hogy egy szer melyekkel szemben hatékony. Ezt a termékek címkéjén megtaláljuk antimikrobiális spektrumként. A baktericid a baktériumok, a virucid a vírusok, a fungicid penész és más gombák ellen hatásos. Vannak olyan fertőtlenítőszerek, amelyek több vagy akár valamennyi felsorolt kórokozó ellen is jók. Vírus okozta járvány esetén természetesen az a legfontosabb, hogy virucid legyen a készítmény.

A baktericid fertőtlenítőszereknek a velük érintkező baktériumok 99,999 százalékát el kell pusztítaniuk, míg a virucid és fungicid készítményeknél 99,99 százalék az elvárás.

Figyelnünk kell azonban arra is, hogy milyen vírusok ellen jó egy fertőtlenítőszer. Ha ugyanis az van ráírva, hogy szelektív virucid, akkor csak bizonyos vírusok ellen hat. A burkos felépítésűnek számító COVID-19 koronavírus ellen a szelektív virucid fertőtlenítőszerek is hatékonyan alkalmazhatók. Ugyancsak burkos például az influenza, a herpesz, a kanyaró, a rubeola vagy a veszettség vírusa.

Természetesen olyan készítményekkel is lehet a kórokozó mikroorganizmusok ellen védekezni, amelyek nem minősülnek fertőtlenítőszernek vagy fertőtlenítőhatású tisztítószernek. Ezek használatával jellemzően kisebb csíraszámcsökkentést tudunk elérni (azaz kevesebb kórokozót pusztítunk el vagy inaktiválunk), illetve szűkebb a hatásspektrumuk, hosszabb a behatási idejük (az az idő, ami a felülettel érintkezve ahhoz kell, hogy kifejtsék hatásukat).

Mielőtt fertőtlenítünk, tudjuk meg, mi is az!

Egyszerű példával élve: ha egy alapos szappanos kézmosással megtisztítjuk a kezünket, akkor egyben sok mikroorganizmust is megsemmisítünk, de nem annyit, mint egy fertőtlenítőszerrel.
A fertőtlenítőszereket használjuk körültekintően és mindig tartsuk be a felhasználási utasítást. A fertőtlenítőszerek ugyanis nem válogatnak, a hatásspektrumukba tartozó mikroorganizmusok közül a kórokozókat ugyanúgy elpusztítják, mint az ember számára hasznosakat – figyelmeztet a  Brado fertőtlenítőszereket gyártó Florin szakembere.

Ezekről szól a sorozatunk következő része, amely bemutatja a fertőtlenítésre használt anyagokat, azok hatásmechanizmusát. Kiderül, miért van a kézfertőtlenítőkben többnyire alkohol, és miért használják a nátrium-hipokloritot a felületek fertőtlenítésére.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek