Mi van a torkomban?

A mandulakövek viszonylag gyakoriak, de általában egyszerűen kezelhetők. Bár otthoni eltávolításuk is megoldható, miattuk érdemes inkább orvoshoz fordulni, hogy megelőzzük a nem kívánt szövődményeket.

A torokmandulák felszínén hasadékok találhatók, amik lehetővé teszik, hogy az ételmaradékok, elhalt sejtek és baktériumok, valamint a nyákanyagok összegyűljenek bennük – ez kívülről sárgásfehér foltként látható a mandulákban.

Kellemetlen szájszag
„A mandulakövek akár rejtve is megbújhatnak, jelenlétükre többféle tünet is utalhat: a rossz lehelet és a garattájon jelentkező szúró érzet, egyes esetekben nyelési nehezítettség vagy a fülbe kisugárzó fájdalom kísérheti. Röntgen-, illetve CT-vizsgálatot felesleges végezni, a kövek ugyanis szabad szemmel is csaknem mindig jól látszanak a mandulákon” – mondta el Molnár G. Etelka, az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika fül-orr-gégész szakorvosa.

Ne kezeljük otthon!
A rendelőben szakszerűen eltávolíthatóak a zavaró kövek.
„A mandulakövek kezelésének megválasztása függ a kő méretétől és attól, hogy mennyire okoz kellemetlen tüneteket. Ha nincsenek panaszok, akkor orvosi kezelésre sincs szükség. A kisebb kövek sós, meleg vizes gargalizálással, vagy almaecetes, illetve citromleves vízzel történő öblögetéssel maguktól is eltávozhatnak. Amennyiben ez nem segít, vagy ha a mandulakövek nagyobb méretűek, illetve nehezen hozzáférhető helyen alakultak ki és zavaró tüneteket okoznak, helyi érzéstelenítésben végzett kisebb beavatkozás válhat szükségessé. A többször eltávolított, de ismételten visszatérő vagy túl nagy kövek esetén a mandulák eltávolítása jelenthet megoldást.”

Modern terápia
Sajnos nincs olyan módszer, amivel megelőzhető lenne a mandulakövek megjelenése. A hagymafélék fogyasztása ezt a problémát nem oldja meg, az antibiotikumos kezelés sem segít.
„Vannak viszont olyan újabb orvosi módszerek, amelyek alkalmasak a mandulák mélyedéseinek, az úgynevezett lakunáknak a szűkítésére", mondta el a szakorvos.  „Ezzel a technikával valóban csökkenthető az esélye a törmelékek mandulajáratokban történő felhalmozódásának. A lakunák szűkítése egyaránt elvégezhető lézeres vagy rádiófrekvenciás kezeléssel, ami főként azokban az esetekben lehet javasolt, ha valakinek visszatérő problémát jelentenek a mandulakövek. Krónikus mandulagyulladásra való fokozottabb hajlam esetén azonban továbbra is a mandulák eltávolítása a jó megoldás.”

Mi van a torkomban?

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek