Mi történhet, ha egy kismama felfázik?

Mi történhet, ha egy kismama felfázik?

Milyen súlyos következményei lehetnek annak, ha egy kismama felfázik? A felmerült kérdésekre szakértőnk, Dr. Tahy András szülész-nőgyógyász válaszolt.

Vajon hajlamosabb egy kismama a felfázásra és minden esetben, mikor fájdalmat érez gyulladásról van szó? Okozhat károsodást, ha a terhesség alatt az anya felfázik?

Mi történhet, ha egy kismama felfázik?

Első kérdés rögtön az, hogy mit értünk felfázáson? Rendelőmbe érkező betegek felfázás alatt hólyaggyulladást, vesemedence gyulladást, vagy hüvelygyulladást, petefészek gyulladást szoktak érteni. Felfázáskor, ha a szó eredetét nézzük, a test, vagy csak az altest fizikai lehűlése következtében az immunitás csökken és egy eddig panaszt nem okozó kórokozó, elszaporodva panaszokat okoz.

Terhesség alatt gyakran maga a terhes méh növekedése okoz bizonyos diszkomfortot, ami a betegekben hólyaggyulladás lehetőségét veti fel. Később a magzat mozgásai okozhatnak hasonló panaszt. Ezt el kell különítenünk a valódi gyulladásoktól.

Kihatással van a terhesség a húgyúti fertőzésekre?

A terhesség több okból védtelenebbé teszi a hölgyeket a felfázásokra: egyrészt, mert a terhesség védelmében az immunitás csökken, a magzat kilökődését gátolva, másrészt szintén a terhesség fenntartásáért a simaizmok ernyedtebbek, hogy a méh ellazításával a magzat nyugalomban növekedhessen.

A simaizmok elernyedése miatt a hugyutakban a vizelet áramlása lassul. A pangó vizeletben a baktériumok gyorsabban szaporodnak. Ez okozza tehát a gyakoribb panaszokat. Sajnos a panaszokon túl akadnak még ebből problémák: ha a gyulladás súlyos, az a méhre terjedve korai burokrepedést, ezzel méhfertőzést, vetélést, koraszülést okozhat.

A magzatra lehet hatással a felfázás?

Alattomosabb módon is keletkezhet probléma: gyakori, hosszantartó, akár tünetmentes húgyuti gyulladások a méhlepényre terjedve annak egyik sejtrétegét károsítják. Ezzel a magzat tápanyag felszívását gátolva fejlődési zavart, méhen belüli sorvadást okozhatnak. Ezt csak a rendszeres terhes gondozás és a rutin vizeletvizsgálatok szűrhetik ki.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek