Mi okozza a hát- és gerincfájást?

Mi okozza a hát- és gerincfájást?

A hát- és derékfájás hátterében nem csak szervi probléma vagy betegség állhat, a szinte elviselhetetlen sajgást egy kényelmetlen matrac, egyetlen rossz mozdulat, de a túl sok stressz is okozhatja. A fájdalom legyőzéséről dr. Váradi Éva reumatológus-fizioterapeutát kérdeztük.

Ne álljon úgy, mint egy kérdőjel!

Valószínűleg nincs olyan ember, aki életében egyszer se érzett volna hát- vagy derékfájást. A kellemetlen érzésért az esetek nagy részében a hanyag testtartás és a gyenge izomzat a felelős, mondta el dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont reumatológus-fizioterapeutája. - A normálistól eltérő póz egyes izmokra, ízületekre fokozott terhelést ró, a leginkább igénybe vett testtájék és a környező terület fájni kezd. A becsomósodott izomkötegek nyomják a közeli idegeket, emiatt újabb feszülések jelennek meg, és újabb csomók alakulnak ki. Az ízületek és a porckorongok túl nagy terhelést kapnak, kophatnak, sérv és idegbecsípődés is kialakulhat – a fájdalom pedig egyre csak fokozódik, esetenként állandósodik. A gerinc különböző szakaszai alapján különböző fájdalmakat határozhatunk meg.

Nyaki gerincfájdalom

A gerinc nyaki szakán 7 csigolya viseli a rá nehezedő terhet, illetve gondoskodik a fej mozgásáról. A csigolyák között porckorongok helyezkednek el, a váll és a karok felé pedig sűrű ideghálózat fut, ezért a nyaki fájdalom sokszor ezekre a területekre is kisugárzik. Ahogy öregszünk, az ízületi meszesedés, a kevés mozgás, a munkahelyi kényszertartás miatt könnyedén kialakulhat nyaki fájdalom, váll- és fejfájás. Gyógytornával, orvosi masszázzsal orvosolható, a helyes testtartás, a hát- és vállizom erősítése segíthet a problémán.

Mi okozza a hát- és gerincfájást?

Háti gerincfájdalom

A nyaki szakasz alatt, a gerinc háti szakaszán ritkábban jelentkezik fájdalom, mert a zárt mellkas és a bordák segítenek a teherviselésben. A panaszok általában a csigolyák peremén létrejövő meszesedések, a csigolyák közötti rések csökkenése miatt alakulnak ki. Jelentkezhet helyi fájdalom, ideggyökből eredő fájdalom, amely kisugárzik a hasi területre is. Porckorongsérv szintén kialakulhat ezen a szakaszon, és esetenként gerinccsatorna szűkülettel is számolni kell.

Derékfájás

Az ágyéki gerincszakaszon alakul ki a leggyakrabban fájdalom, ezt derékfájásnak, illetve lumbágónak is nevezzük. A legtöbbször a gerinc és az izmok túlterhelése, gyengesége okozza. Ha gerinceredetű problémáról van szó, a csigolyaközi porckorongok kopása, elváltozása a felelős, de fejlődési rendellenesség, hibás testtartás, reumás megbetegedés, gyulladás, daganat is állhat a háttérben. A derékfájdalma nőgyógyászati, urológiai, bel- és ideggyógyászati problémák is produkálhatnak.

Külön kategória: a gerincsérv

Külön figyelmet érdemel a gerincsérv, amely a nyaki szakaszon, de az ágyéki részen, a deréknál is kialakulhat, ez utóbbit nevezzük isiásznak. A csigolyák közötti porckorongok kettős állományból épülnek fel, belül helyezkedik el a kocsonyás pulpa, ezt veszi körbe kívülről egy rostos gyűrű. Ha a gyűrű tartása meggyengül, a kocsonyás anyag kitüremkedik, és nyomi kezdi az idegeket, amely komoly fájdalmat okozhat. Gyógyítása csak enyhe eseteknél történhet konzervatív módon, egyébként műtét szükséges.

Mi okozhat hát- és derékfájást?

  • helytelen testtartás
  • gyenge izomzat
  • gyulladás
  • sérülés (törés)
  • porckopás
  • gerincsérv
  • gerincvelő-fertőzés
  • csontritkulás
  • ritka esetben daganat

Együtt élni a fájdalommal? Nem kell!

A kialakult fájdalmat kezelni kell, hiszen megnehezíti a mindennapokat, súlyos esetben ellehetetleníti a munkavégzést is. Fájdalomcsillapítók szájon át, tapasz vagy injekció formájába is használhatók. Akut szakban az ágynyugalomról az orvos dönt, azonban a testi megerőltetést krónikus szakban is kerülni kell. Ha a panaszok enyhülnek, a hát- és a hasizom erősítésén kell dolgozni, a rendszeres mozgás, úszás, gyógytorna kulcsfontosságú a mozgásszervi panaszok gyógyításában, megelőzésében. A fölös kilók leadása, a stressz kerülése szintén segíthet, és nem elhanyagolható az orvosi masszázs szerepe sem. Ülő munka esetén megfelelő széket, esetleg ülőlabdát érdemes választani, az éjszakai pihenés érdekében pedig kényelmes matracot és speciális kímélő párnát.

Nyerjen értékes ajándékot! Töltse ki a cikkel kapcsolatos kvízünket most!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek