Mi nők, már rá sem ismerünk magunkra!

Mi nők, már rá sem ismerünk magunkra!

Gyakran már azt sem könnyű megtippelni, hogy egy nő hány éves, vagy épp melyik életszakaszában van. Fiatalos, utazgató nagymamák, fiatal felnőttnek kinéző kiskamaszok, érett nők a várandósság látható jeleivel – ezernyi arcunk, szerepünk, lehetőségünk van nekünk nőknek, és szerencsére egyre kevésbé ütköznek meg rajta, ha az eddigi szokásokhoz képest másként éljük az életünket nőként, anyaként, nagymamaként. De van valami mégis, ami mindannyiunkban közös – mindjárt el is árulom, hogy mi az!

2024.05.18

Valahogy nagyon összekeveredtek a női életszakaszok. Bár nem lehet általánosítani, de megfigyelhető, hogy a kislányok egy részéből nagyon gyorsan lesz kamaszlány, a kamaszlányok sokáig élvezik a családi hátteret és még évekig nem válnak önálló egzisztenciájú felnőtté, és bár a 20-as éveikben járó fiatal nők nagyon különböző életpályát futnak be, a statisztikák szerint azonban egyre későbbre tolódik ki a férjhez menetel és a gyermekvállalás.

A mai, főleg városias környezetben élő 30-as, 40-es generáció nagyon fiatalnak néz ki, és bizony úgy is érzi magát. Az 50-esek közül is sokan letagadhatnának 10 évet, pláne, ha későn vagy többet szültek, mivel a hormonális változások kitolják a változókort, az öregedést. Ők is vigyáznak az alakjukra, igyekeznek fittek maradni a gyerek(ek) kedvéért. A 60-asok pedig gyakran még nem nagymamák, hanem főállásban dolgozó nők, akiknek terveik, céljaik vannak. A nyugdíjasok egy része sem otthoni főzőcskézéssel tölti az idejét, hanem aktív társasági életet él, és közben már besegít a gyermeke családjának. Nagyon sokat változott a női szerep az elmúlt pár évtizedben – de azért valami megmaradt: a biológiai nemünkből fakadó egészségügyi kockázataink, és az, hogy a családban továbbra is a nő törődik a többiek (és persze a saját) egészségével. Hatalmas rajtunk a teher – nem könnyű mindenhol helyt állni!

Nézzük, melyik életszakaszban mire kell odafigyelnünk!

Egyes életkorokban fejlettség szempontjából nagyon nagy különbség van a lányok között, még az egy osztályba járók között is. Megfigyelhető, hogy egyre korábban érnek a lányok, és miközben fejben még gyerekek, testben sokszor már nagyon is kamaszodnak – anya legyen a talpán, aki kiigazodik egy tizenéves csitri lelkivilágán! Ebben a korban leginkább a helyes táplálkozásra kell odafigyelni, és hasznos, ha a heti 5 tesióra mellett van még valami mozgási lehetősége a gyereknek, amit valóban szeret.

Főleg a korán érő lányoknak lehet esetleg szüksége pszichés támogatásra. Nem szégyen, ha egy kamasz pszichológushoz jár, ha önismeretet tanul, ha szakértő segítséggel próbál változtatni azokon a szokásain, tulajdonságain, amelyek őt is zavarják. A társas kapcsolatok felértékelődnek, a (remélhetőleg pozitív) szülői minta pedig jó esetben már rögzült, de mivel átalakulóban lévő, felgyorsult és gyakran önmagának ellentmondó világban élünk, nekünk, felnőtteknek sem könnyű helyt állnunk ‒ a kamaszoknak pedig kellő tapasztalat és bölcsesség híján még nehezebb a dolguk!

Mi nők, már rá sem ismerünk magunkra!

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint vannak biztató jelek a fiatalok egészség-magatartásában: „Reprezentatív kutatásunk szerint kifejezetten szeretik a mindennapos testnevelés órákat, és az egészséges életmód legfontosabb tényezőjeként tekintenek a rendszeres fizikai aktivitásra. Ugyanakkor bár tájékozottnak tartják magukat a táplálkozás terén, tudásuk néha még felületes, és az elterjedt tévhiteket a felnőtteknél nagyobb arányban gondolják igaznak. Kifejezetten érdeklődnek az egészséges életmód iránt, és megfelelő oktatással, a szükséges információk biztosításával megalapozható az egészségesebb felnőttkoruk.”


Húszas éveik elején aztán a nők egyre magabiztosabban, gyakorlottabban veszik az akadályokat, és az egészség megléte olyannyira természetes, hogy ezek az évek nemhogy a megelőzésről és az odafigyelésről szólnának, sokkal inkább a két végéről égetik a gyertyát. Persze nem mindenkire igaz, de a tanulás, szórakozás, párkeresés, munkába állás időszakában a kevés alvás, az egészségtelen életmód jellemző – ebben a korosztályban a nők csak nagyobb betegség esetén látnak orvost, a szűrővizsgálatok, a prevenció távoli dolognak tűnik még számukra. Szerencsés esetben a gyermekkorban, fiatal korban megalapozott jó egészségi állapot tartalékaiból élnek, és a maguk örömére tovább folytatják az egészséges szokásokat: a testmozgást, a kiegyensúlyozott táplálkozást. Nagyon kevesen vannak, akik már ilyenkor hosszú távra terveznek, és akik életmódjukat az évtizedekkel későbbi életévek érdekében alakítják ki. Ám amikor családalapításra kerül a sor, általában megváltozik a nők hozzáállása, és egyre egészségtudatosabbakká válnak!


A kutatást megelőző 12 hónapban a lakosság 99 százalékának mérték a vérnyomását, 89 százalékának a vércukorszintjét, 87 százalékának a koleszterinszintjét, a nők 84 százaléka részt vett méhnyakrák-, 60 százaléka pedig mellrákszűrésen – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal „Magyarország 2015” című kiadványából.

A családos nők egyszeriben több emberért is felelősek lesznek, és ez meglátszódik az egészséghez való viszonyukon is. Bár a szabadidejük csökken, mégis többet foglalkoznak a mozgással, az egészséges étrend kialakításával (és az ehhez kapcsolódó vásárlással), ők foglalkoznak a gyermekük egészségével és küldik orvoshoz, szűrővizsgálatra a partnerüket is. Ebben az időszakban kerülnek előtérbe a megelőzéssel és a szűrővizsgálattal kapcsolatos témák is, a nők nagy része rendszeresen jár méhnyakrákszűrésre, ismeri vérnyomását, kihasználja az ingyenes egészségnapokat, hogy vércukor- és koleszterinszintet ellenőriztessen, felbecsültesse a rizikófaktorait, és sokan már akkor is eljárnak orvoshoz, ha életkoruk szerint még nem érinti őket például a mammográfia vagy a csontritkulás-mérés.

Mi nők, már rá sem ismerünk magunkra!

Kopp Mária már 2007-ben felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekeket vállaló nők rendkívüli pszichikai és társadalmi túlterheltségnek vannak kitéve, a munkahelyi bizonytalanság, az otthon és a munkahely kettős elvárásai fokozottan igénybe veszik őket.Mindemellett a családban élő férfiakat is ők noszogatják, hogy vegyenek részt a vizsgálatokon, és persze otthon is odafigyelnek az egészséges(ebb) táplálkozásra. Ez egy nagyon aktív időszak a szűrések és az egészségvédelem szempontjából, a családban élő nők már hosszú távra terveznek, hiszen egyre magasabb a várható élettartam, és az hamar egyértelművé válik, hogy nem annyira a megélt évek száma, hanem inkább az egészségben eltöltött életévek jelentenek sokat. Ki-ki vérmérséklete, anyagi lehetőségei szerint igyekszik beruházni az egészségébe, a jó közérzetébe. Divattá vált a sport – trendi dolog eljárni edzőterembe, fitneszórákra, jógázni, táncolni vagy kerékpárral közlekedni.

A csontjaink egészségét már gyermekkorban befolyásolja a megfelelő étkezés, az elegendő mozgás. Fiatal felnőttként és középkorúként pedig már illik tudatosan odafigyelni a csonttömegünk megtartására. Ehhez csontsűrűség-mérésre kell mennünk, ahol felmérik a csont ásványianyag-tartalmának mértékét, így időben kideríthető, van-e szükség kalciumpótlásra.

A változókor beköszönte aztán a szív- és érrendszeri kockázatok megnövekedésével jár – és egyre gyakrabban fáj itt, fáj ott, ráadásul a testsúly gyarapodása is gyakori ebben az időszakban.

A nyugdíj előtt álló korosztálynál is megfigyelhető, hogy változnak a női szerepek, az értékek. A klasszikus nagymamaszerep mellett egyre gyakoribb az idősen is aktív, a saját jóllétével törődő nő, aki társasági életet él, utazik, esetleg új hobbiba kezd, és amíg nem születnek unokái (sőt néha még utána is), dolgozik, aktív kereső.A nyugdíjasok között is egyre több a fiatalos nő: gyakran az elváltak, özvegyek is párkeresésben vannak. Sokuknak nagyon is számít, hogy miként néznek ki, a családi életük nem csupán a saját gyermekeikben, unokáikban teljesedik ki, hanem a saját, egyéni boldogságukat, életszínvonalukat, egészségüket is őrzik. Ilyenkor egészségügyi téren javulás már nem várható, az eddigi erőfeszítéseink és elért egészségünk határozza meg, hogy milyen minőségű idős korra számíthatunk. Amiben tehát közösek vagyunk, bárhogyan is éljük az életünket és bármilyen életszakaszban tartunk, az az, hogy egyre tudatosabban kell figyelnünk a megelőzésre és az egészségünkre, mert idős korunkban meghálálja a szervezetünk, ha igyekeztünk fiatalon is egészségesen élni

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek