Mi legyen a fájó bütykökkel?

Mi legyen a fájó bütykökkel?

Leginkább a középkorú és idősebb nőket érinti az a gyakran fájdalmas „bütykösödés” az ujjakon, amely nem csak esztétikailag zavaró, de bizonyos mozgásokat is akadályoz. Dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológusa szerint a betegség nem gyógyítható, de a tünetek jelentősen enyhíthetők!

Az okok nem igazolhatók

Az ujjakon, különösen a közép- és koromperceken jelentkező kézízületi kopást előrehaladott állapotban meglehetősen könnyű felismerni. Ugyanis az érintetteknek jelentős csomók, bütykök jelentkeznek az ujjaikon. Ezt a jelenséget Heberden-szindrómának nevezik, amelynek oka sajnos nem ismert. Annyi bizonyos, hogy elsősorban lányoknál öröklődik, férfiakat jóval ritkábban érint. A tévhitekkel ellentétben a betegséget nem a túlerőltetés okozza, viszont előrehaladott állapotban megakadályozza bizonyos finommozgások elvégzését, így megnehezítheti többek közt a fodrászok, a zenészek, a cukrászok életét.

Mi legyen a fájó bütykökkel?

-  Ezek a deformitások kifejezetten kemény tapintatúak, kezdetben azonban a röntgenfelvételen még nem láthatók, először ugyanis porcos felrakódások alakulnak ki az ízületeken, amelyek csak később csontosodnak el – magyarázza dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológusa. - Előrehaladott állapotban már a röntgen is kimutatja a torzulást, deformitást, a laborvizsgálatok azonban (például a süllyedés és a fehérvérsejtszám) általában ilyenkor is normálisak. Természetesen az értékeket a betegség súlyossága is befolyásolja.

A fájdalom visszatérhet

A Heberden-csomók csak addig fájnak, míg kinőnek, később már inkább csak a megjelenésük zavaró. A panaszok szakaszosan jelentkeznek, időnként visszatérnek. A fájdalom enyhítésére hasznosak lehetnek a meleg vízben végzett kimozgató gyakorlatok, amelyekkel bizonyos szintig megőrizhető az ízületek mozgékonysága. A fájdalom és a merevség leküzdésében segíthet a fizioterápia, a helyi ultrahang- és iontoforézis kezelés, ám a fájdalomcsillapítókkal és a gyulladáscsökkentőkkel csakis óvatosan, kúraszerűen lehet próbálkozni. Súlyos, előrehaladott kopás esetén, ha egyetlen terápia sem volt eredményes, szilikonból készült ujjízületi protézis beültetése, vagy az érintett ízületek dróttűzéssel történő elmerevítése jön szóba. Fontos, hogy az érintettek ne adják fel a kéz ujjainak rendszeres mozgatását, és igyekezzenek minél tovább fenntartani a mozgathatóságot.

Természetes segítség

Magától értetődő, hogy a betegek tüneteinek csökkentése nagyfokú javulást eredményez az életminőségükben. Dr. Pál Mónika reumatológus szerint nagyon jó hatást lehet elérni a fájdalomcsökkentésben és a mozgástartomány visszaállításában az új Guna bioterápiával. A természetes hatóanyagokat alkalmazó terápia nem más, mint a fiziológiai állapotot helyreállító orvoslás, melynek alapja a legmodernebb molekuláris kutatások eredménye. A kezelés tulajdonképpen egy injekciókúra, amelynek ampullái klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hatékony megoldást jelentenek az ízületi fájdalomcsillapításban. Az ampullák speciálisan előállított kollagént és olyan segédösszetevőket tartalmaznak, amelyek gyors és hatékony javulást biztosítanak. A szakember meglátása szerint a Guna bioterápia nagy előnye, hogy nincs ismert mellékhatása és szinte fájdalommentes, és bárki által jól tolerálható. Mivel az elváltozás okát célozza meg, nem pedig a kiváltott tüneteket, jóval hatékonyabb, specifikus terápiát tud nyújtani.

www.oxygenmedical.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek