Mi folyik odabent?

Mi folyik odabent?

Szervezetünk működéséhez feltétlenül szükség van az enzimek munkájára, valamennyi testi folyamatban részt vesznek, nélkülük nem élhetnénk egészségesen. Emésztésünkben is óriási szerepük van az enzimeknek, hiszen ezek segítik elő a tápanyagok lebontását, egész emésztőrendszerünk helyes működését, majd ezt követően azok felszívódását.

 

 

 

Nagyon fontos a változatos, helyesen összeállított étrend, mondta el dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Emellett arra is szükség van, hogy az enzimek jól végezzék feladatukat, ha működik az emésztésünk, a sejtjeink energia- és tápanyagellátása kiegyensúlyozott lesz, az elhasználódott bélsejtek lebomlanak, miközben újak épülnek fel. Az elfogyasztott táplálék bélrendszerünkben alkotóelemeire bomlik, a hasznos részecskék a bélfalon keresztül felszívódva a keringésbe kerülnek, amire pedig nincs szükség, széklet vagy vizelet formájában kiürül.

Mi folyik odabent?

 

Az emésztés kémiája

Az emésztőenzimek termelődése abban a pillanatban elkezdődik, amint az emésztés folyamata elindul, vagyis a nyálelválasztás pillanatában, amikor megkívánunk egy ételt vagy italt. Amint a szánkba vesszük a falatot, megrágjuk, aprítjuk, lenyelve pedig a bélfalak perisztaltikus mozgásának köszönhetően összekeveredik, és még apróbb darabokra bomlik. Ez persze csupán a fizikai „lebontás”, nem a kémiai.

Tizennyolc különböző emésztőenzimet ismerünk név szerint, ezek mindegyike más és más feladatot végez, ezek felelősek a táplálékkal bevitt fehérjék, zsírok, szénhidrátok és egyéb anyagok lebontásáért.

A nyálban található enzim az amiláz, amely megkezdi az emésztést, a szénhidrátok lebontását. A táplálék innen a gyomorba kerül, ahol érintkezik a gyomorsavval (tulajdonképpen sósav), ami pepszinné aktiválja a fősejtekben termelődő pepszinogént. Ezzel megkezdődik a fehérjék bontása, de ez a folyamat a gyomorban csak részlegesen megy végbe.

A félig-meddig megemésztett, híg, folyós táplálék a vékonybélbe, egészen pontosan annak első szakaszába, a patkóbélbe kerül, ahol összekeveredik a lúgos kémhatású epével, hasnyállal és bélnedvvel. Az epében ugyan nem található emésztőenzim, hatása mégis nélkülözhetetlen, hiszen akkora részecskékké bontja a zsíros tápanyagokat, amelyekkel az enzimek már elbírnak. A hasnyálban „dolgozik” a tripszin (aminosavakra bontanak fehérjéket), a lipáz (zsír- és olajcseppecskéket bontanak), az amiláz (keményítőt és glikogént bont kisebb részecskékké) és a nukleázok (a nukleinsavakat darabolják nukleotidokra). A harmadik emésztőnedv a bélnedv, ennek feladata befejezni az emésztést a vékonybélben. Az elfogyasztott táplálék ebben a bélszakaszban már akkora részecskékre bomlik, amelyek a bélbolyhokon keresztül felszívódnak. A vastagbélben alig találhatók emésztőenzimek, ennek a szakasznak az a feladata, hogy felszívja a még használható anyagokat.

 

Hova tűnnek az enzimek?

Sok oka lehet annak, ha nem termelődik elég enzim az elfogyasztott étel megemésztéséhez. Állhat a hátterében pusztán az életkor is, hiszen az élet első hónapjaiban még nem termelődik minden enzimből megfelelő mennyiség, másrészt pedig ahogy idősödünk, szervezetünkben lassul az enzimek termelődése, ezért az emésztés is egyre lassabb lesz. A gyomorsav hiánya is rontja a fehérjebontó enzimek működését.

Okozhatja pusztán a nem megfelelő étrend, hiszen az enzimtermelődés sérül, ha túl kevés a szervezetben a fehérje, a vitamin és az ásványi anyag. Az ételek túlmelegítése, helytelen tárolása, a fluorid tartalmú víz fogyasztása mind-mind sértheti a megfelelő enzimtermelődést. Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a betegségek okozta enzimhiányról sem: a hasnyálmirigy gyulladása, veleszületett hibája, vagy egy eltávolított epehólyag is vezethet enzimhiányhoz. A zsíremésztés csökkenése a zsírban oldódó vitaminok felszívódását károsítja, ennek megfelelő következményeivel.

Az emésztőenzimek hiányának tünetei

- nem szűnő teltségérzet

- hasfájás

- puffadás

- fokozott gázképződés, bűzös széklet

- gyakori böfögés

- állandó hasmenés vagy folytonos székrekedés

- sárgás széklet, emésztetlen ételdarabok a székletben

- testsúlycsökkenés, fáradékonyság

- hiánybetegségek, amelyek a tápanyagok, vitaminok elégtelen felszívódása miatt alakulnak ki

 

Enzimhiány ellen

Bár az ember már születésekor rendelkezik bizonyos mennyiségű enzimkészlettel, ami naponta megújul, ez a kor előrehaladtával folyamatosan fogy, illetve az enzimek termelődése csökken lassul. Az egészséges életmóddal és a helyes táplálkozással tehetünk a legtöbbet az emésztésünkért és az enzimtermelődésért. A legegyszerűbb és legtermészetesebb módszer az enzimpótlásra, ha jóval több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. A patikákban kaphatóak emésztőenzimeket tartalmazó tabletták, ezeket főétkezések előtt, sok folyadékkal javasolt bevenni, így segíthetnek megelőzni a kellemetlen tüneteket. Ha azonban a panaszok nem múlnak, mindenképpen javasolt orvoshoz (gasztroenterológushoz) fordulni, aki kiderítheti, mi áll a problémák hátterében.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek