Mi ellen is védekezünk szex közben?

Mi ellen is védekezünk szex közben?

A szexuális együttlétet felszabadultan élvezni a világon a legjobb dolog, a magyarok egyharmadának ez mégsem megy olyan könnyen. Sokan a nem kívánt terhességtől, illetve a nemi úton terjedő betegségek miatt aggódnak. Utánajártunk, milyen modern védekezési lehetőségekkel oldható a szorongás.

Az MSD Pharma Hungary Kft. megbízásából készült 2015-ös kutatásból egyértelműen kiderült, hogy a nem kívánt terhességtől való félelem és a választott fogamzásgátló megbízhatóságával kapcsolatos kételyek akár tönkre is tehetik a szexuális életet. Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, a G1 Intézet orvosigazgatója szerint a megfelelő védekezés mellett nem kell aggódni.

Az aidstől a méhnyakrákig

A nemi úton szerezhető betegségek (STD-betegségek) szoros érintkezés, szexuális együttlét útján terjednek, többféle kórokozó okozhat problémát, gomba, baktérium vagy vírus is. Egyes betegségek ismertebbek, ilyen például a szifilisz, a gonorrhoea (tripper), a herpesz, a chlamydia vagy a gombás fertőzés, és bár ezek is feltétlenül kezelést igényelnek, sokan leginkább a HIV-vírustól (AIDS) félnek, azt tartják halálos kórnak. Annak ellenére, hogy egyre több az információ a sajtóban a méhnyakrák kialakulásáért felelős vírusról, a HPV-ről, a kutatás szerint a magyarok 20 százaléka az állami oltóprogram ellenére sem tud sokat róla.

- Miközben a HPV elleni védőoltások csaknem 100 százalékos védelmet biztosítanak a férfiak és a nők körében is rendkívül súlyos daganatos betegségeket okozó vírussal szemben, a kutatási adatok szerint a magyarok közel egyharmada gondolja, hogy a férfiakat nem kell beoltani, mert az egy női betegség. A HPV ellen kétféle oltóanyag is létezik: a kétkomponensű a méhnyakrákkal, valamint a szeméremtesti és a hüvelyrákkal szemben hatásos, míg a négykomponensű vakcina az előbbiek mellett a végbélnyílás körüli rákok és a nemi szervi szemölcsök megelőzésére is alkalmazható” – mondta el a szakorvos.

Mi ellen is védekezünk szex közben?

A HPV-ről

Humán papillomavírus, több mint 150 típusa létezik, ezek egyike felelős a méhnyakrák és egyéb genitális rákok kialakulásáért. A beadatható védőoltások közül az egyik fajta négy típus ellen véd (négykomponensű védőoltás), a másik, a legveszélyesebb kettő ellen (kétkomponensű védőoltás) a hetedik osztályos lányoknak ingyenesen kérhető). Az elmúlt tanévben a jogosultak háromnegyede élt a lehetőséggel.

A helyes védekezés ritka

A kutatás szerint minden hatodik ember úgy hiszi, hogy orális szex útján nem terjednek a nemi betegségek, ezért ilyen aktus közben nem használ óvszert. A válaszadók tizede azt gondolja, hogy csak akkor fertőződhet, ha spermiummal is érintkezik, ezért a megszakításos védekezést alkalmazza. Sokan tartják úgy, hogy a nemi betegségek feltűnő tünetekkel járnak, mivel neki ilyen nincs, nem is kell aggódnia. Az orvosi szűréseket az emberek háromnegyede tartja hasznosnak akkor is, ha monogám kapcsolatban él, mégis csak 3 százaléka jár el kontrollra, ami valószínűleg a nemi betegségek kapcsán felmerülő szégyenkezés számlájára írható. A válaszadók csaknem fele tartja az óvszert maradéktalanul biztonságosnak, de sajnos el kell oszlatnunk ezt a bizalmat: a bőrkontaktussal terjedő HPV fertőzés ellen például csak 70 százalékoss védelmet nyújt. Ami a nem kívánt terhességet illeti, a magyarok negyede szívesen kockáztat, a megszakításos közösülésben bízik. Az óvszer akkor jó megoldás, ha tökéletesen alkalmazzák, a fogamzásgátló tablettát pedig olykor elfelejtik bevenni, vagy kellemetlen, libidócsökkentő hatását tapasztalják.

A többlépcsős védekezésben bízhatunk

Dr. Szőnyi György elmondta, ahhoz, hogy a szexuális együttlétek alatt ne kelljen félni sem a nemi úton terjedő betegségektől, sem a nem kívánt terhességtől, érdemes többlépcsős védekezést alkalmazni, és használni a modern készítményeket. A HPV-vírus elleni oltást minden fiatal lánynak ajánlja a szexuális élet megkezdése előtt, de felnőtt nőknek sem késő beadni akkor sem, ha már szexuálisan aktívak. (Mi több, férfiaknak is javasolt!) A fogamzásgátlás kérdésében mindenkinek érdemes kikérnie saját nőgyógyásza véleményét, és megtalálni a számára legjobb módszert, legyen az tabletta vagy spirál. A méhen belüli hormontartalmú eszközök (hormonális spirál) új generációjával találkozhatunk, ezek régi társaikhoz képest ritkábban okoznak gyulladást, komplikációt. Érdemes tudni a viszonylag újnak számító hüvelygyűrűről is, amit havonta egyszer kell a hüvelybe helyezni, hormonális hatóanyaga a hüvely nyálkahártyáján keresztül szívódik fel, nem terhelve így a gyomrot, ráadásul megfeledkezni sem lehet róla. Az együttlét közben nem érezhető, ha mégis zavarja a férfi partnert, az aktus idejére kivehető. Ezek mellett pedig – főként új kapcsolat esetén – érdemes az óvszerre hagyatkozni még orális szex közben is, sok fertőzéstől megóvhat, ha helyesen használják.

Fogamzásgátló módszerek

Hormonális fogamzásgátlók:

  • fogamzásgátló tabletta
  • hüvelygyűrű
  • méhűri eszközök (hormonális spirál)
  • injekciók

Mechanikus védekezési módszerek:

  • óvszer
  • méhűri eszközök (klasszikus spirál)
  • méhszájsapka (pesszárium)

Egyéb (kevéssé megbízható) módszerek:

  • spermicid (spermaölő) krémek, kúpok, habok
  • naptár módszer
  • megszakításos közösülés
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek