Mi az a halpedikűr?

Néhány éve immár Magyarországon is elérhető szolgáltatás a halpedikűr. Elsőre szokatlan a gondolat, hogy az ember lábát halak „harapdálják”, pedig a törökök már a XIX. században is alkalmazták e módszert. Miközben egy Ráday utcai szalonban a saját bőrömet viszem a vásárra, Szogl Gabriella ügyvezető mesél.

Miután tisztázzuk, hogy nincs sem gombás fertőzésem, sem friss sérülésem, és a körömlakkomat sem ma reggel kentem fel, Gabriella megkér, hogy tegyem be a lábam egy fertőtlenítő vízzel teli kis medencébe. Pár perces áztatás, majd törülközés után nincs más hátra, mint a halakkal teli medencébe ereszteni a lábamat. Beletelik pár percbe, míg összeszedem a bátorságom, de aztán a lábamat a fürge kis halak közé lógatom, akik láthatóan már alig várják, hogy megkóstoljanak.

Mindenkinek jó

A kóstolás persze csak vicc. Ezeknek a Törökországból származó garra rufa halaknak nincs foguk. Csupán annyit tesznek, hogy bajszukkal lesodorják a bőrfelszínen található elhalt sejteket, és kiszívogatják belőlük az ásványi anyagokat. Ez nekik azért jó, mert elegendő tápanyaghoz jutnak. (Alapvetően algával és planktonokkal táplálkoznak, de ezek az anyagok viszonylag ritkán fordulnak elő a halak természetes élőhelyén a magas vízhőmérséklet miatt, ezért a halak rászoktak a vízben fürdőzők elhalt bőréből származó tápanyagok fogyasztására.)

Mi az a halpedikűr?

Nekünk pedig azért jó, mert a „kezelés” végén – különösen, ha többször is megismételjük – sima, bársonyos bőrünk, puha sarkunk lesz. Sőt, a tapasztalatok szerint az eljárás hatékony többféle bőrbetegség, például az ekcéma és a pikkelysömör tüneteinek enyhítésében is. Ízületi betegségekben, izomsérülések és idegrendszeri zavarok esetén is ajánlják. A halak ugyanis akupunktúrás pontokat érintenek, stimulálnak, a vérkeringést is serkentik, így nem csupán helyileg hatnak.

Biztonság

Hogy milyen érzés, ha az ember lábát apró halak birizgálják? Először furcsa, nem is merek odanézni, inkább azt képzelem, mintha pezsgőfürdőben lennék. Később megszokom az érzést és a látványt is, és kellemesen ellazulok. Szerencsére a higiénia miatt sem kell aggódnom. A jobb szalonokban az EU Egészségvédelmi Ügynökségének előírásai alapján biztosítják az egészséges környezetet. A vizet ózonnal fertőtlenítik, és naponta átszűrik.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek