Mi az a genitális herpesz?

Mi az a genitális herpesz?

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente 20 millió ember fertőződik meg herpesz vírussal. A legismertebb herpesz vírusok - a HSV-1, a HSV-2 és a VZV - gyorsan terjednek és igen fertőzőek. Ezek tehetők felelőssé az ajak herpesz (herpes labialis), a nemi szerveken kialakuló genitális herpesz, illetve a bárányhimlő/övsömör kialakulásáért. A legfontosabb tudnivalókat dr. Torma Katalin bőrgyógyász segítségével foglaltuk össze

A herpesz a szervezetünkben megbújó vírus. Ha egyszer már megfertőződtünk, akkor a vírus a betegség lezajlását követően - a gerincvelői érződúcokban - az életünk végéig jelen van, és időnként újra aktiválódik. Jellemzően akkor, amikor immunrendszerünk valamilyen okból meggyengül. Így beszélhetünk a herpesz aktív és passzív időszakáról.

Ajak herpesz

Az ajak herpeszt többnyire (80-90 százalékban) a HSV-1 (herpes simplex vírus) okozza. Ennek a lappangási ideje kettőtől húsz napig terjedhet. Már a valódi bőrtünetek jelentkezését megelőzően tapasztalhatunk bizsergő, égő, viszkető érzést. Hamarosan csoportosan jelentkező, vékony falú, apró hólyagok alakulnak ki az ajkakon vagy azok szélén. Gyakran előfordul, hogy a hólyagok felszakadnak és gennykeltő baktériumokkal fertőződnek felül. A tüneteket láz, gyengeség és nyirokcsomó-duzzanat is kísérheti. A tüneteket kenőccsel vagy tapasszal kezelhetjük: minél hamarabb, annál jobb eredménnyel. A gyógyulás 5-7 nap alatt következik be, de az ajak herpesz az esetek 30 százalékában visszatérő jellegű.

Mi az a genitális herpesz?

Hogyan előzzük meg?

  • Ügyeljünk a higiéniára, különösen, ha a környezetünkben valakinek herpesze van. Mindig alaposan mossunk kezet, és csak a saját evőeszközünket, poharunkat használjuk!
  • Kerüljük a testi kontaktust a herpeszes személyekkel!
  • Ha tudjuk, hogy a napsütés hatására gyakran kijön a szánkon a herpesz, használjunk a szokottnál magasabb faktorszámú fényvédőt, illetve fényvédős ajakápolót.
  • Ne osszuk meg mással azokat az eszközöket, szépítőszereket (rúzs, szájfény, borotva), amelyek közvetlenül az ajkainkkal vagy a bőrünkkel vannak kapcsolatban!
  • Támogassuk az immunrendszerünket helyes életmóddal, rendszeres sportolással, egészséges étrenddel.
  • Amennyiben tudjuk, hogy rendszeresen alakul ki herpesz az ajkunkon, mindig legyen a táskánkban megfelelő készítmény. Ha ugyanis a kialakulásának első óráiban kezdjük kezelni a herpeszt, jelentősen lerövidíthetjük a gyógyulási időt.

Genitális herpesz

A nemi szervek herpeszét is a herpes simplex vírusok okozzák: elsősorban a 2-es típus, de az orális szex terjedésével egyre gyakrabban tehető felelőssé az 1-es típus is. A fertőzés közvetlen kontaktus, tehát nemi aktus és orális érintkezés útján terjed. A fertőződés kockázatát növeli a szexuális partner gyakori váltogatása és az óvszer használatának mellőzése. A bőr és a nyálkahártya apró sérülésein keresztül a vírusok megtapadnak, szaporodnak, a véráramba kerülnek, és helyi tüneteket okoznak a genitáliákon, a végbélnyílás körüli bőrön és a környező területeken. Nőknél a külső nemi szerveken kívül a hüvely és a méhnyak is érintett lehet, férfiaknál a fitymán, a makkon és a herezacskón is jelentkezhetnek a tünetek. A lappangási idő 4-7 nap. Az első tünetek a viszketés, az égő fájdalom és az érzékenység. Ezután kis vörös folt jelenik meg, amelyet apró, fájdalmas, 1-2 milliméteres, víztiszta hólyagok csoportja követ.

A hólyagok kifakadnak, sárgásan váladékoznak és összeolvadnak, kerek fekélyeket hozva létre. A fájdalmas fekélyek néhány nap alatt pörkösödnek, és tíz nap elteltével gyógyulnak. A lágyéki nyirokcsomók általában enyhén megnagyobbodnak és érzékennyé válnak. A betegség aktív szakaszában ne éljünk nemi életet, és mivel a tünetek kialakulása után még 10-14 napig ürülnek a vírusok, célszerű ezt az időszakot is kihagyni, illetve óvszert használni. A fertőzés elmúltával a HSV-2 is a szervezetben lappang, a medencekörnyéki idegekben bújik meg, ahonnan időnként előtör, újabb megbetegedést hozva létre. (Ám többnyire a legelső fertőzés a legfájdalmasabb, a leghosszabb és a legkiterjedtebb.)

Forduljunk orvoshoz!

Ha észleljük a tüneteket, minél hamarabb keressünk fel egy bőr- és nemibeteg-gyógyász szakorvost! A tünetek alapján felállítja a diagnózist. Laboratóriumi körülmények között a vírus pontos alfajának megállapítására is van lehetőség, de ez nem változtat az elsődleges kezelésen. A genitális herpesz nem gyógyítható, és a kiújulás sem akadályozható meg, ám a fellángolás időtartama különféle vírusellenes szerekkel csökkenthető. A kezelést minél korábbi stádiumban kell elkezdeni! A készítmények visszaszorítják az élő vírus szaporodását és enyhítik az első elváltozás tüneteit. Az első fertőzés tünetei sem lesznek olyan súlyosak. A vírusellenes szerek folyamatos, kis adagban való alkalmazásával visszaszorítható a kiújulás gyakorisága.

Kismamák figyelmébe

Különös veszélyt jelent a magzatra nézve, ha egy nőnek a terhessége alatt lesz genitális herpesze, ugyanis a korai terhesség időszakában bekövetkező első fertőzés esetén a vírus átjuthat a méhlepényen és megfertőzheti a magzatot, akár vetélést okozva. Az első megfertőződés veszélye a terhesség előrehaladtával csökken, ez azonban nem vonatkozik a fellángolásokra. Ezért annak a kismamának, akinek már volt nemi herpesze, vagy tud arról, hogy a partnere is szenvedett már tőle, jelezze ezt a gondozó orvosának, hogy egyénre szabott ellátásban részesüljön! Ha a szülő nőnek aktív herpesze van, a szülész a császármetszés mellett szokott dönteni. A születés közben szerzett fertőzés ugyanis a magzat halálos agyhártya-agyvelőgyulladását okozhatja.

Kapcsolódó írások