Mi a teendő várandósság alatt, ha cicánk van?

Mi a teendő várandósság alatt, ha cicánk van?

Azok, akiknek nincs cicájuk, talán el sem tudják képzelni, milyen vidám dolog együtt élni egy cicával. Akiknek van, talán nem tudják elképzelni többet macska nélkül. Azok, akiknek nincsen gyerekük, talán el sem tudják képzelni, milyen mozgalmas az élet egy (kettő, három, sok) gyerekkel. Azok, akiknek van gyerekük, talán már nem is emlékeznek rá, milyen is volt nélkülük az élet. (Na jó. Néha. Egy kicsit! :D)

Azok pedig, akik olyan szerencsések, hogy egy cicájuk (kettő, három, sok) és egy gyerekük (kettő, három, sok) is van, mint ahogy nekem is…, nos,  ők aztán tudnak erről mesélni egyet, s mást!

De ne szaladjunk ennyire előre. Legyen az alap felállásunk az, hogy van már cicád, de még csak most lesz gyermeked, vagyis várandós vagy. Veszélyes lehet a cica a magzatra? Mire figyelj?

Természetesen léteznek állatról emberre terjedő betegségek, ezeket úgy hívjuk, hogy zoonózisok. Ezek közül a veszettség és a paraziták által okozott betegségek a legfontosabbak.

A veszettség nagyon ritka manapság, főleg egy velünk élő, oltott cicánál - így ettől nem kell tartanunk.

Teljesen normális, hogy a babavárás alatt mindentől félünk, ami veszélyeztetheti a magzat egészségét. A toxoplazma fertőzés a terhesség korai szakaszában valóban veszélyes, de tudnunk kell azt, hogy a lakosság nagy része korábban már átesett ezen a fertőzésen a tudta nélkül - vagyis védettséget szerzett.

Mi a teendő várandósság alatt, ha cicánk van?

A fertőzést egy egysejtű parazita okozza, a fertőzőképes petéket a macska székletével üríti - természetesen csak akkor, ha ő is megfertőződött. Tudni érdemes azt is, hogy nem csak a cicáktól, hanem mosatlan gyümölcstől, zöldségtől, nyers hústól is megfertőződhetünk. Egy egyszerű vér teszttel a kismamákat is megvizsgálják, van-e ellenanyag a szervezetükben a fertőzéssel szemben. Ha igen, nincs teendő, ha nem, akkor tartsd észben a következőket:

  • Sokszor és alaposan moss kezet
  • Ne Te takarítsd a macska almot
  • Ne puszilgasd a cicát
  • Ne kertészkedj, vagy ha igen, használj gumikesztyűt
  • A zöldséget, gyümölcsöt fogyasztás előtt alaposan mosd meg
  • Ne fogyassz félig átsült, vagy nyers húsokat

Magyarul, ha nem eszel olyasmit, amit ebben az állapotban amúgy sem ennél, nem nyalogatod a macskát, és ügyelsz a higiéniára, valószínűleg semmi bajod nem eshet a cicától. Családunkban is van éppen várandós kismama, aki vidáman jön velünk, ha norvég erdei macskáinkat visszük kiállításra, és természetesen az otthoni két cicusukat sem távolították el azért, mert bővül a család, hanem nagy szeretetben élnek együtt.

Boldog-vidám cicás-babavárós napokat kívánunk,

Cziráki Katalin Virág és a Nordic Verden norvég erdei cicák

Mi a teendő várandósság alatt, ha cicánk van?

 

 

 

 

 

 

Cziráki Katalin Virág

Norvég Erdei Macska tenyésztő
www.nordicverden.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek