Mi a teendő állandó végtagfájdalom esetén?

Mi a teendő állandó végtagfájdalom esetén?

A végtagfájdalom sajnos nem nagyon válogat. Kortól, nemtől és általános egészségügyi állapottól függetlenül bárkit elérhet – még akkor is, ha semmilyen trauma nem érte az adott testrészt. De mégis mi válthatja ki ezt a kellemetlen jelenséget, milyen különböző folyamatok állhatnak a hátterében? És mit tehetünk, ha ezzel szembesülünk? Az alábbi cikkből kiderülnek a válaszok. (Fizetett hirdetés)

Mi okozza?

A végtagfájdalom egy nem túl hálás kondíció, több szempontból sem. Például azért, mert számtalan okozója lehet, amelyeket alapvetően két csoportra bonthatunk: lehet helyi eredetű, de egy, a végtagtól távol eső probléma is kiválthatja. Azaz: ha tudjuk, hogy nem történt semmiféle káros külső behatás, ami miatt fájdalmat érezhetünk, még mindig nem sokkal vagyunk előbbre. Helyileg az ízületek kóros folyamatai mellett a panaszokat okozhatják izom-, csont-, ér- és bőrproblémák. Gyakori például, hogy érszűkület, vagy az idő előrehaladtával az ízületek kopása okozza a gondokat, amiket a térd területén például egy térdprotézis beépítésével kezelhetünk.

Mi a teendő állandó végtagfájdalom esetén?

Ha pedig a távolabbi okok között keresgélünk, akkor gyakori a gerinc porckorongsérve, ami nyomást gyakorol az idegekre – így a fájdalom kisugárzik az alsó végtagokra. A különböző belső szervi betegségek is okozhatnak ilyen jellegű tüneteket, gondoljunk csak a karban jelentkező fájdalomra szívinfarktus esetén!

Mi a teendő, ha állandó végtagfájdalommal küzdünk?

Hosszú távon fennálló fájdalom, izomgyengeség, fonákérzés… ezek mind-mind jelentkezhetnek, ha végtagfájdalommal küzdünk. Ahhoz azonban, hogy kezelni tudjuk ezeket a kellemetlenségeket, elengedhetetlen megtalálni a probléma okát. Nézzük, mit tehetünk, ha ezeket tapasztaljuk!

Orvosi segítség

A legelső lépés, hogy egy szakember segítségével feltérképezzük a problémát. Ő a fájdalom helyének és típusának megfelelően készíthet röntgent, EKG-t, CT-t vagy ultrahangos vizsgálatra is beutalhat. Ezek után már sokkal okosabbak leszünk, és tisztában leszünk azzal, hogy milyen kezelések javallottak. Az orvos ugyanis – optimális esetben – tájékoztat arról, hogy milyen további vizsgálatok vagy milyen kezelés szükséges.

Próbálkozzunk otthoni kezeléssel!

Ha a panaszok nem nagyon súlyosak, és semmilyen kóros elváltozás nem tűnik ki a vizsgálatok során, akkor eleinte próbálkozhatunk néhány egyszerű, otthon is bevethető alternatív kezeléssel. Egyes esetekben segíthet például a fájdalmas terület pihentetése, annak tehermentesítése. Ha hosszabb időre nyugalomba helyezzük, akkor lehet, hogy már ez is megoldja a problémánkat és a testrész jobb lesz, mint újkorában. Emellett gyakran ajánlják a hideg vizes borogatást is, amit szintén egyszerűen, otthon is tudunk végezni. Ezek akkor is sikeresen alkalmazhatóak, ha valamilyen sérülés után jelentkezik a fájdalom.

Gyógytorna

Igen gyakori eset, ezért most külön foglalkozunk vele, az, ha valamilyen gerinc- vagy derékbántalom miatt fájnak a végtagjaink. Ilyen esetben hosszú távú – vagy jellemzően végleges – megoldást jelenthet a gyógytornás kezelés. Ezt szintén az orvos tudja előírni, és általában az egész testet átmozgathatjuk vele, miközben enyhítjük a sugárzó fájdalmakat.

Térdprotézis

Szintén gyakori probléma az ízületi kopás, ami jellemzően idősebb korban és a térd területén jelentkezik. (Ez egyébként nemcsak az idő előrehaladtával jelent problémát, jelentkezhet baleseti eredetű elváltozások vagy a térdkalács ízületi ficamának porckárosodása miatt is.) Ilyen esetekben orvosi beavatkozásra, akár teljes térdprotézis beépítésére is sor kerülhet. Ez elsőre félelmetesnek hangozhat, de egy biztos: a problémánkat mindenképpen megoldja.

Természetes segítség

Szintén enyhébb, nem kóros elváltozások miatt jelentkező fájdalom esetén lehet hatásos, ha különböző gyógynövényes krémeket, emellett vitaminokat és ásványi anyagokat vetünk be. Érdemes ilyen formában is bevinnünk a szervezetünkbe minél több kollagént, A-, C- és E-vitamint, valamint kalciumot. De a hasonló vitamintartalmú, illetve gyógynövényes – rozmaringos, kurkumás – krémeket is bátran használhatjuk. Ezek külső segítséget nyújtanak és akár azonnali enyhülést is hozhatnak.

Törődjünk vele!

A legfontosabb tehát, hogy a gyakran jelentkező végtagfájdalommal - még ha enyhe is – igenis foglalkozzunk. Ez nemcsak azért fontos, hogy a mindennapi életünket megkönnyítsük és tehermentesítsük, hanem azért is, mert a fájdalom egyes esetekben akár valamilyen komolyabb problémára is utalhat. Ezeket pedig minél hamarabb tetten érjük, annál jobb!


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek