Mi a mióma?

A mióma a méh jóindulatú daganata. Már a híres ókori orvos, Galenus is felfigyelt rá az időszámításunk előtti II. században, és a statisztikák szerint ma is gyakori jelenség: a nők 15 százalékánál előfordul. Szakértőnk dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász.

A méh fala simaizomból áll. Ahogyan más szövetben, úgy a méh falában is előfordulhat sejtburjánzás: ezt hívjuk miómának, amely az esetek 99 százalékában szövettanilag jóindulatú.

Hol található?

A burjánzás ritkán az egész méhfalat átszövi. Ennél azonban sokkal gyakoribb az, amikor különálló góc vagy gócok formájában jelentkezik a daganat. Háromféleképpen helyezkedhet el.

A méhfalban. Ezt intramurális formának is hívjuk.

A méhüreg felé türemkedve. Az orvosi nyelv ezt a típust szubmukózus formának nevezi. Változatos panaszokat okozhat, például bővebb, elhúzódó vagy fájdalmas menstruációt, rendszertelen vérzést vagy akár meddőséget is. Az utóbbi esetben a megtermékenyült petesejt nem képes megtapadni a méhfalon, mert a miómás göbök ezt megakadályozzák. Az is előfordulhat, hogy az embrió megtapad ugyan, ám amikor a méh növekedésnek indulna, a rugalmatlan göbök ezt nem hagyják, így vetéléssel zárulhat a terhesség.

A hasüreg felé türemkedve. Ezt a formát szubszerózus típusnak is nevezzük. Mivel ez a fajta mióma szűkítheti a hasüreg terét, nyomhatja a környező szerveket, ezért fájdalmat, vizelési vagy székletürítési panaszokat, ismétlődő húgyúti fertőzéseket okozhat.

Mind a méhüregbe, mind a hasüregbe benövő miómák esetében előfordulhat, hogy már csak egy nyéllel kapcsolódnak a méhszövethez. A nyél megcsavarodása nagy fájdalommal jár. A daganat akár le is szakadhat a méhről. Ha pedig a daganat gyorsan nő, és a vérellátása ezt nem tudja követni, akkor szövetelhalás következhet be a daganaton belül, ami szintén igen fájdalmas.

Diagnózis

A mióma a nők 15 százalékánál jelentkezik, s 40 felett jóval gyakoribb. Kialakulásának pontos oka nem ismert, de úgy tűnik, hogy a családi hajlam, valamint a magas ösztrogénszint növeli a rizikót. A 4-5 centiméternél kisebb mióma nem számít nagynak, s a méh működését nemigen befolyásolja.

Mi a mióma?

Észrevenni sem mindig egyszerű, hiszen sokáig panaszt sem okoz, vagy a nem kifejezetten jellegzetes tünetek hátterében nem mindig merül fel a mióma gyanúja. Pedig ultrahangos vizsgálattal könnyen igazolható a jóindulatú daganat jelenléte és pontos elhelyezkedése.

Kezelés

Alapvetően négyféle kezelési mód áll rendelkezésre, ám ha adottak a feltételek, a szakemberek az endoszkópos műtétet választják.

Műtét. Korábban a has felnyitásával járó operáció során távolították el a miómákat. A hasüreg felé türemkedő daganat kimetszése könnyebb volt, ám a befelé növő szövetburjánzás eltávolításához a méhet is fel kellett vágni.

Ma már laparoszkópos technikával, endoszkóp segítségével végzik a műtétet, amely jóval kisebb megterheléssel jár, mint a hagyományos hasi műtét, hiszen csupán néhány apró metszést kell ejteni. Majdnem minden mióma eltávolítható endoszkóp segítségével.

A legmodernebb műtéti eljárás során egy speciális eszköz, a „morcellátor” segítségével szó szerint ledarálják a daganatszövetet, amelyet az eszköz rögtön be is szív.

Bármelyik műtétről legyen is szó, az magas szintű szaktudást és gyakorlatot kíván a sebésztől. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy mint minden kimetszéssel járó műtét esetében, az eltávolított miómát is szövettani vizsgálatra kell küldeni, hogy bebizonyosodjon, nem rosszindulatú daganatról van-e szó. (Ez igen ritka, de előfordulhat.)

Hormonkezelés. Mivel a mióma ösztrogénfüggő daganat, megoldást jelenthet, ha injekciós vagy tablettás kezeléssel megszüntetik a szervezet ösztrogén-utánpótlását, azaz mesterséges menopauzát idéznek elő. Ez természetesen a menopauza kellemetlen tüneteit is magával hozza, ráadásul nem jelent végleges megoldást, igaz, a mióma valóban kisebb lesz. Ma már inkább csak abban az esetben alkalmazzák ezt a terápiát, ha valaki nem alkalmas a műtétre, vagy a műtétre való felkészülést segítik ezen a módon.

Ultrahangos módszer. Miután MR-vizsgálattal meghatározták a mióma pontos elhelyezkedését, ultrahangnyaláb segítségével szétzúzható a daganat, amelynek így elhal a szövete. Ám ez a módszer drága, ráadásul a szövetelhalás nagy fájdalommal jár. Ez az eljárás ezért nem igazán elterjedt.

Méheltávolítás. Ha a nőnek már van(nak) gyereke(i), és többé már nem szeretne szülni, akkor felmerül a méheltávolítás lehetősége. Ha például valakinek már elmúlt a termékenységi korszaka, és, mondjuk, húsz mióma is van a méhében, akkor az ő számára a méh eltávolítása kíméletesebb megoldás lehet, mint a miómák egyenkénti kimetszése. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a sejtburjánzás az egész méhfalat átszövi. Természetesen ez nagyon kényes kérdés, hiszen a méh, azon túl, hogy a gyermekkérdéstől függetlenül is fontos része a női szervezetnek, a nőiség szempontjából szimbolikus jelentőségű. A méh eltávolítása ezért minden esetben egyéni mérlegelést igényel, és természetesen ez nem csupán az orvos döntése, hanem a betegé is. A modern műtéttechnikáknak és a szemléletváltásnak köszönhetően ma már szerencsére sokkal kevesebb méheltávolításra van példa, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek