Mérleget vonunk a menopauza idején

Mérleget vonunk a menopauza idején

Jó vagy rossz a változás? Elkerülhetetlen. Kriston Andreával a menopauzáról beszélgettünk. Szerinte mi, nők, nem tudjuk megúszni a változásokat. Élettani okokból bizonyos időközönként teljesen új szakaszhoz érünk a női életúton, amikor mérlegeljük, hol is tartunk

Ilyen mérföldkő az első menstruáció, a szexuális élet kezdete, a megfoganás, a szülés. És ilyenek lehetnek az olyan nemkívánatos élmények is, mint a vetélés, az abortusz, a szexuális vágyak csökkenése, a kisebb-nagyobb nőgyógyászati műtétek vagy a menopauza kezdete.

Szerencsére a női szervezetben sok minden kódolva van. Lelkileg pedig erőt adhat a hit: mindarra, amit az őseink képesek voltak végigcsinálni, mi is képesek vagyunk.

Vannak, akik nem szeretik ezeket a női eseményeket...

Sok nő gyűlöli a menstruációját. De hiszen ez olyan, mintha nem szeretnénk a szívdobogásunkat! Ráadásul többnyire csak addig utáljuk a ciklust, amíg képesek vagyunk menstruálni: amint bekövetkezik a menopauza, sajnáljuk, hogy vége egy szakasznak.

Miért sajnálkozunk?

Amikor beköszönt a változás, mérleget vonunk, hiszen lezárult a termékenységi életszakasz. Megvalósítottunk-e mindent, amit szerettünk volna? Úgy látom, sok nőben reked olyan energia, amit nem tudott kibontakoztatni idejében. Azt gondolom például, hogy nem egy vagy két gyermekre "vagyunk beprogramozva", hanem többre. Persze tudom, hogy a mai világ nem csak erről szól, de attól még a természet parancsa ez.

Mérleget vonunk a menopauza idején

A női feladatokat, a teremtést, az alkotást, a gondoskodást másképp is meg lehet élni, például a főzés során, de valahogy ez is háttérbe szorult. Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy egy nő ne valósítsa meg önmagát a családi körön kívül: aki ügyes, az több terepen is érvényesülni tud. Csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy egyszer szembe kell néznünk azzal, hogy nőként megéltünk-e minden szerepet, amit szerettünk volna.

Mit tegyünk, hogy jól érezzük magunkat a változókorban is?

Jó lenne, ha a reflektort nem arra irányítanánk, ami rossz, hanem arra, ami jó. Ebben a korban nagyon szép, színes, gazdag, energikus életszakasz kezdődhet el: ami ráadásul ma már hosszú évtizedekig is tarthat!

Mi a helyzet a párkapcsolattal?

A változókorú nők párjai többnyire maguk is éppen ekkor érkeznek egy érettebb életszakaszba. Jó lenne, ha a férfi és a nő ekkor egymást tudná segíteni! Az intimitás, az érintés, a szex ebben az életkorban is nagyon fontos!

Ismerek olyan nőt, aki korai menopauzával küzdött, és meggyőződésem, hogy azért, mert már nem volt jó a szex a párjával, provokációnak élte meg a férfi közeledését. Később új párkapcsolatot kezdett, visszatért a menstruációja, sőt, még egy kisbabát is szült!

Ha jó a párkapcsolatunk, érdemes energiát fektetni abba, hogy még jobb legyen, és együtt gazdagodjunk a változásban. Ha viszont nem jó, akkor még nem késő kilépni belőle és új életet kezdeni!

Mérleget vonunk a menopauza idején

Még valami: a férfiaknál is többnyire ebben az életkorban jelentkeznek az urológiai elváltozások. A jó párkapcsolat, a rendszeres szexuális élet az ő egészségük szempontjából is nagyon fontos!

Milyennek látod a változókorú nőket?

Azt gondolom, hogy ebben a korban már rá van írva az arcunkra, hogy miképpen éltünk eddig, s hogyan érezzük magunkat. Látni lehet, hogy ki az, aki igazán él, és ki az, aki csak "vegetál". De az arc karakterének formálódása még nem fejeződött be! Még tovább rajzolhatjuk azt.

Hogyan készüljünk fel a változókorra?

Például úgy, hogy tiszteljük és gondozzunk a testünket (amire egyébként nem nagyon tanítottak bennünket a testnevelésórán). Végezzünk hetente néhány alkalommal izzadással járó testmozgást, ami nem jár rázkódással, hogy óvjuk a mellünket és a belső szerveinket. Természetesen egyik legfontosabb szervünket, a hüvelyünket sem érdemes kihagyni a tréningből. Szánjunk naponta néhány percet a Kriston Intimtornára. Segítségével megtarthatjuk a záróizmok erejét, megelőzhetjük alhasi szerveink süllyedését, rugalmasíthajuk a hüvely nyálkahártyáját, és nem utolsósorban megőrizhetjük a befogadás szervének feszességét, érzékiségét is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek