Méregtelenítés, böjt - Szükségünk van rá?

Méregtelenítés, böjt - Szükségünk van rá?

Anyáink böjtöltek, mi méregtelenítünk. Dr. Somogyi Gábor Pált és dr. Gajdos Gábort arról kérdeztük, hogy mit ért a köznyelv és mit ért a tudomány a méregtelenítés fogalma alatt.

Dr. Gajdos Gábor hosszú évek óta sikerrel alkalmazza a gyógyításban a különféle „méregtelenítő” kúrákat. „Habár ez a kifejezés elterjedt – mondja Gajdos doktor –, nem biztos, hogy ez a legtökéletesebb elnevezés, mert az embernek az lehet a képzete, hogy mérgeket távolítunk el a szervezetből. Valójában nem mérgeket távolítunk el ilyenkor, hanem a felesleget, ami kártékonnyá válhat, ha túl sokáig van jelen a szervezetben. Igen sok gondot okoz, hogy a kúrákról sok ostoba írás jelenik meg, amelyek egyrészt mérföldekre vannak a valóságtól, másrészt sokat árthatnak is. A rengeteg információ között nehéz megtalálni azt, ami hiteles.

Feleslegtől a tisztulásig

A zsírfelesleg hamar „láthatóvá válik”, de a különböző szénhidrátok is elraktározódnak a testünkben. A méregtelenítésnek, ha jól szakszerűen végezzük,– minden esetben velejárója a testsúlycsökkenés. Túladagolás esetén a zsírban oldódó vitaminok nem tudnak kiürülni a szervezetünkből, s a zsírszövetben raktározódnak. Rengeteg ember küzd emésztési problémákkal, s ez nem véletlen. A mai, rohanó világunkban nem szánunk elég időt az étkezésre, nem figyelünk a rendszerességre, a gyakoriságra, és legfőképpen arra, hogy mit eszünk.

Méregtelenítés, böjt - Szükségünk van rá?

Jellemző, hogy kihagyjuk a reggelit, viszont a munkából hazaérkezve jól bevacsorázunk. Holott este nem szerencsés meleg ételt fogyasztani, ugyanis az éjszakai étkezés megterheli az emésztőrendszert, a fizikai és szellemi aktivitásunk viszont minimálisra csökken, ezért a tápanyag lerakódik. Lehetőleg hat óra után ne együnk nagyobb kalóriatartalmú táplálékot. Gyakori, hogy az étkezés rendszertelensége mellett nem iszunk eleget, ráadásul nem mozgunk. Ennek következtében vékony szigetelőréteg alakulhat ki a bélben, amelyet a bélfal termel, s ez a réteg jelentősen gátolja egyes tápanyagok felszívódását.

A sikeres méregtelenítés három fő eleme

  • a terhelés csökkentése diétával, folyadékkal
  • kiválasztó szervek (máj, vese, bőr, tüdő) működésének a serkentése
  • a kiürítés támogatása

A diéta mellett mozogni kell, s fokozott folyadékbevitellel segíthetjük a vese működését.

Ébredés kávé nélkül

Sikeres méregtelenítés után jelentős közérzetjavulás következik be. A pácienseim arról számolnak be, hogy jól alszanak, nem kell kávé az ébredéshez. Ezen nem lehet csodálkozni, hiszen az étkezés nagyon fontos, azzal visszük be a test számára szükséges energiát, ami a különböző életfolyamatokat működteti.  A felesleges anyagok sok fontos működési funkciót megzavarhatnak: apránként lelassítják, megnehezítik a szervezet működését. A jól kiválasztott böjt azonban valóságos megkönnyebbülést jelent a testnek és a léleknek egyaránt. Habár a „méregtelenítő” kúra és a böjt alatt általában a szervezet, az emésztőrendszer tisztítását értjük, tudjuk, hogy a lelki terhelés ugyanolyan gondot jelenthet, mint a szervezet megterhelése. Azt tanácsolom tehát mindenkinek, aki elkezdi a kúrát – figyelmeztet Gajdos doktor –, hogy hacsak teheti, vonuljon ki néhány napra a megszokott környezetéből, s zárja ki a stresszt.

Ha kíváncsi Dr. Somogyi Gábor Pál toxikológus eltérő véleményére is, akkor olvassa el teljes cikkünket a Patika Tükörben. A lapot kérje patikusától!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek