Menzesz: az agyunkra megy?

Menzesz: az agyunkra megy?

Ritka az olyan nő, akinek a kedélyállapotát ne befolyásolná a menstruációs ciklus. Mivel élete során egy hölgynek átlagosan négyszáz alkalommal van vérzése, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, mi is történik ilyenkor.

A menstruációs ciklus több szakaszból áll, amelyeket a női nemi hormonok határoznak meg: a lelkiállapotunk is ezek függvényében változik.

A vérzés alatt. A ciklus a vérzés első napján kezdődik. Az ösztrogénszint emelkedik, fejlődésnek indulnak a tüszők. Van, akinek semmilyen fizikai kellemetlensége nincs a vérzés alatt, míg mások mellfeszülésre, görcsökre, haspuffadásra vagy elnehezülésre panaszkodnak. Nem csoda, hogy ilyenkor a hangulatuk is kissé nyomott.

A vérzés után. A nehéz napok után összességében könnyedség és jó közérzet jellemzi a ciklus első felét. A nők tele vannak energiával, jól alszanak, és derűsen látják a világot. Még a bőrük is ilyenkor a legszebb, ráadásul a súlyuk is kevesebb, hiszen a szövetek vizet veszítenek.

A peteéréskor. A tüszőrepedés mintegy 36 óra alatt lezajlik. Ekkor megreped a tüsző, és kibocsátja a petesejtet. A petesejt a petevezetéken át a méh felé vándorol, ekkor termékenyíthető meg.
A hölgyek kirobbanó formában vannak! Még a szexhez is nagyobb a kedvük: a természet, persze, nem véletlenül találta ki ezt az időzítést…

A peteérés után. Fordul a kocka. A megrepedt tüsző – miután kibocsátotta a petesejtet – bezárul, és úgynevezett sárgatestet képez, amely egyre több progeszteront termel. Ennek hatására a méhnyálkahártya elkezd megvastagodni, hogy folyadékkal és tápanyagokkal feltöltődve felkészüljön a megtermékenyült petesejt fogadására.

Menzesz: az agyunkra megy?

A nők ilyenkor általában sebezhetőbbnek érzik magukat, kissé sötétebben látják a világot. Sokan elnehezülésre panaszkodnak, aminek az a magyarázata, hogy a szervezet visszatartja a vizet.
Ha a megtermékenyülés nem történt meg, a sárgatest 14 nap után elsorvad, a méhnyálkahártya lelökődik, és újabb vérzés következik.

A vérzés előtt. A menstruációt megelőző néhány nap egyesek számára valóságos rémálom. Sok nő előtt ismerősek a következő tünetek: a has felpuffadása, a mell fájdalmas feszülése, a lábak megduzzadása, rosszullét, hányinger, alhasi görcsök, levertség, fáradtság, erőtlenség, ingerültség, hangulatingadozás, depresszió, édesség utáni vágy. Ezeket a tüneteket összefoglaló néven PMS-nek, azaz premenstruációs szindrómának nevezzük. A pszichológiai kutatások azt mutatták ki, hogy az öngyilkos nők többsége a menstruáció előtti napokban követi el tettét.

Persze erre az érzékenyebb állapotra nem kell feltétlenül betegségként tekintenünk! Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a menstruációhoz való viszonyulásunk részben tanult: ha az anya szenved a nehéz napokban vagy előtte, a menstruáció valószínűleg a lánya számára is nyűg lesz.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek