Menstruációs szabadság nőknek – Szükség van rá?

Menstruációs szabadság nőknek – Szükség van rá?

Vannak országok, ahol már bevezetésre került a fizetett betegszabadság menstruáció idejére. Vajon indokolt ez az intézkedés?

Japánban már több mint 60 éve törvénybe iktatták, hogy a menstruáló nőnek jár a szabadság. Az 1947-es törvény szerint ha egy nő olyan munkahelyen dolgozik, ahol a munkavégzés a görcsöket felerősítheti, akkor élhet a fizikai távollét lehetőségével. A törvény annak idején a női emancipáció egyik sarokkövének számított Japánban, azt szimbolizálta, hogy a nőknek joguk van nyíltan beszélni a testükről. A törvény a mai napig hatályos, igaz, az elmúlt két évtizedben már egyre kevesebben élnek a lehetőséggel. Ennek oka, hogy sokan kényelmetlennek tartják főnöküket tájékoztatni a ciklusukról, vagy félnek a munkájuk elvesztésétől.

Tajvanon tavaly fogadták el a törvényt, ami szerint évi három napot vehetnek ki a nők menstruációs szabadság címén. Dél-Koreában 2001 óta él hasonló törvény, ami ellen férfi jogi aktivisták tiltakoztak is, mert szerintük ez fordított diszkrimináció. Indonéziában havi két nap vehető ki a női baj miatt, de a munkahelyek nem vagy csak tárgyi bizonyíték ellenében adják ki ezeket a napokat.

Menstruációs szabadság nőknek – Szükség van rá?

A menstruáció élettani folyamat, és a legtöbb nőnél nem jelent olyan állapotot, ami a munkakihagyást indokolná. A nők egyébként is sokkal strapabíróbbak, mint a férfiak. Az átlagos élettartamuk tíz évvel magasabb annak ellenére, hogy nagyobb a terhelésük, hiszen a munka mellett általában a háztartásban is övék a vezető szerep. A koraszülött gyerekek közül is több kislány marad életben” – mondja dr. Bánhidy Ferenc professzor, a Semmelweis Egyetem II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese.

Mi lehet a baj, ha valakinek mégis fájdalmas a menstruációja? Olvassa el erről szóló cikkünket!

A teljes cikket az origo.hu-n olvashatja.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek