Menopauzás izzadás

Menopauzás izzadás

A klimax és a változó kor minden nő életében elérkezik, ez nem betegség, hanem egy állapot, amely nem kerülhető el. Sokan rettegnek a jellegzetes tünetektől, de felesleges előre aggódni, hiszen nem mindenki éli meg elviselhetetlennek.

A köztudatban a klimax a nők életének olyan időszaka, amire nem nagyon vágynak. A menopauzás tünetegyüttes napjainkban azért jelent nagyobb problémát mint régen, mert mára jelentősen megnőtt a nők várható élettartama, átlagéletkoruk 77,2 év. Habár életünk időtartama kitolódott, a menopauza ideje nem változott, 50-51 éves korban következik be. A hölgyek életük jelentős részét ebben az állapotban élik, ezért nem mindegy, hogy milyen erővel tapasztalják a tüneteket, illetve hogyan tudják kezelni azokat.

Ez az az időszak, amikor a petefészek működése - és ezzel a női szervezet - átalakul. A magyar nyelvben inkább a klimax szó honosodott meg, amely azonban szorosan összekapcsolódik a menstruáció elmaradásával gyakran - de korántsem mindig és egyáltalán nem kötelezően - együtt járó panaszokkal. Ezért helyesebb a változás koráról beszélni. A havi vérzés elmaradása kétségbeejtően figyelmeztet a múló időre. A változás azonban nem kerülhető el, és a panaszok ritkábban jelentkeznek, ha képesek vagyunk elfogadni.

Menopauzás izzadás

A menopauza tünetei
A leggyakoribb menopauzás panasz a hőhullám, ezt a nők kétharmada tapasztalja legalább 5 éven keresztül. A hőhullámok különösen kínzóak tudnak lenni, hirtelen jelentkeznek, és sokszor sodorják kínos helyzetbe a hölgyeket, hiszen a kivörösödött bőr, az átizzadt blúz mások számára is könnyen észrevehető. Sokaknak nehezebben megy az alvás, erősödik az ok nélküli szorongás, és a szexuális kedv is változik, nem is beszélve a hüvelyi szárazság okozta kellemetlenségekről. Ebben az időszakban jellemző a csontritkulás, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések, amelyek komoly népegészségügyi problémát jelentenek.  Az oszteoporózis a magyar lakosság 9 százalékát érinti: 600 ezer nőt és 300 ezer férfit. A porózus, könnyen törő csontok csípőtáji és csigolyatörésekkel nehezíthetik és rövidíthetik meg az életet.

Kezelési lehetőségek
A menopauzát hormonális változás okozza, a hazai gyakorlatban a változókori tüneteket általában külön-külön kezelik: altatót írnak az alvászavarra, antidepresszánst a szorongásra, krémet a hüvelyszárazságra, fitoösztrogéneket a hőhullámokra. Magyarországon a kb. 1,8 millió 50 év feletti nők körülbelül 5 százaléka kap hormonkezelést.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek