Menopauza után: veszélyes a túl sok alvás?

Menopauza után: veszélyes a túl sok alvás?

A menopauza után a nőket jobban fenyegeti a szélütés veszélye, ha rendszeresen kilenc óránál többet alszanak - állítják amerikai kutatók.

Az Egyesült Államok negyven területéről 93 ezer nőt vizsgáltak, akik kora 50 és 79 év között volt. Mintegy öt százalékuk nyilatkozott úgy, hogy naponta kilenc óránál többet alszik. Nekik 60-70 százalékkal nagyobb a kockázatuk a szélütésre, mint azoknak, akik az átlagos hét órát töltötték pihenéssel éjszakánként - írják a kutatók az Amerikai Szív Társaság lapjában, a Stroke-ban.

A kockázatnövekedésre nem találtak magyarázatot a kutatók, ahogy azt sem vizsgálták, vajon az alvási idő csökkentése együtt járna-e a kockázat csökkenésével.

Az 1998 és 2009 között lefolytatott tanulmány a szélütés 14 százalékkal emelkedett kockázatát találta a hat óránál kevesebbet alvó nőknél az átlagoshoz képest.

A vizsgálatba bevont nők 8 százaléka számolt be öt óránál kevesebb, 27 százaléka hat óránál kevesebb alvásról, 38 százalékuk hét órát alszik naponta, 23 százalékuk pedig nyolc órát. A nők mintegy 4 százaléka jelezte, hogy kilenc,

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek