Mennyibe kerül egy cukorbeteg?

Mennyibe kerül egy cukorbeteg?

Az elhízás legsúlyosabb és leggyakoribb következménye: a cukorbetegség. Hányan vannak? És mennyibe kerül az államnak egy cukorbeteg ellátása?

Magyarországon az ismert cukorbetegek száma 800 ezerre tehető. Legalább még további 400 ezer honfitársunk szenved ebben a betegségben, csak nem tud róla. Sőt, rajtuk kívül is még 400 ezer ember van a cukorbetegség „előállapotában”. Tehát több mint másfél millió ember érintett a kórképben, ezért nem túlzás népbetegségről beszélnünk.

Mennyibe kerül egy cukorbeteg?

Mennyibe kerül egy cukorbeteg?

Magyarországon a teljes GDP 7,6 százalékát, vagyis  2146 milliárd forintot fordítunk egészségügyi kiadásokra (2012-es adat – szerk.), s ennek 1 százaléka közvetett és közvetlen költségként megjelenik a diabetológiában. Ez azt jelneti, hogy az összkiadás egyhetedét kizárólag a cukorbetegség gyógyítására költjük, s a maradék 6/7-en osztozik a szektor összes többi területe.

  • tablettával kezelt szövődménymentes cukorbeteg/év: 242 ezer Ft
  • inzulinnal kezelt szövődménymentes/év: 449 ezer Ft
  • szövődményes beteg/év: 633 ezer Ft

Ha a szövődményekkel is számolunk, ez az érték akár a nyolcszorosára is emelkedik az első évben, míg a második évben az alapérték háromszorosára.

Az elhízásról és a cukorbetegségről még többet olvashat a Patika Tükör áprilisi számában. A lapot keresse a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek