Menet közben eszik? Ne tegye!

Menet közben eszik? Ne tegye!

Sokan úgy próbálnak időt spórolni, hogy út közben kapnak be valamilyen ennivalót. Ez azonban sokkal veszélyesebb elhízás szempontjából, mint ha rendesen, asztalhoz ülve fogyasztanánk el ugyanazt az ételt, állítja egy új tanulmány.

Ha valaki megpróbálja csökkenteni a kalóriabevitelét, jó kezdet lehet, ha felhagy azzal a szokással, hogy menet közben kapjon be egy szendvicset vagy akár csak egy müzliszeletet. Azok ugyanis, akik járás közben eszegetnek, hajlamosak később több kalóriát bevinni, mint azok, akik akár a televízió előtt, akár baráti beszélgetés közben fogyasztják el ugyanazt az ennivalót, állítja egy brit tanulmány.

A Surrey-i Egyetem kutatócsoportja 60 női önkéntest vont be a vizsgálatba. Egyaránt voltak köztük fogyókúrázók és olyanok, akik nem számolgatták a bevitt kalóriákat.

Menet közben eszik? Ne tegye!

Mindegyik résztvevőnek adtak egy müzliszeletet, és azt mondták nekik, hogy a vizsgálat célja a szelet ízletességének értékelése. Egyeseknek akkor adták oda az ennivalót, amikor a folyosón mentek valahová, másoknak akkor, amikor tévét néztek, megint másoknak pedig akkor, amikor a többi önkéntessel beszélgettek.

Ez után a tanulmány résztvevőinek lehetőségük volt különféle csipegetni valókból – például csokidrazsékból, répaszeletekből, szőlőből – választani a másik szobában, és arra kérték őket, azokat is értékeljék.

A vártnak megfelelően a diétázók kevesebbet ettek a nasiból, mint a többiek. Az érdekesség viszont az volt, hogy azok a fogyókúrázó nők, akik menet közben fogyasztották el a müzliszeletet, több kalóriát vettek magukhoz, mint a többiek. Elsősorban több csokidrazsét ettek, olvasható a Journal of Health Psychology folyóiratban megjelent tanulmányban.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek