Meleg vagy hetero? Nem egyetlen gén határozza meg a nemi orientációt

Meleg vagy hetero? Nem egyetlen gén határozza meg a nemi orientációt

A kilencvenes években elterjedt az a téveszme (és ezt még közismert magyar genetikusok is terjesztették), hogy megtalálták a homoszexualitás génjét. Ám kiderült, hogy nem létezik ilyen gén, hanem sok-sok gén együttesen befolyásolja a nemi orientációnkat, sőt a környezeti hatások is számítanak.

Az MIT és a Harvard kutatói vezette nemzetközi konzorcium a Science című magazin számában jelentette meg az eddigi legnagyobb genetikai felmérés eredményeit, amely (többek között) a szexuális irányultság genetikai meghatározottságára kereste a választ - írja az index.hu. Ha úgy tetszik, a vizsgálat negatív eredményt hozott, hiszen nem találták meg azt a gént, amely eldönti, hogy az ember milyen embert fog szeretni.

Meleg vagy hetero? Nem egyetlen gén határozza meg a nemi orientációt

Az illető genomja alapján gyakorlatilag képtelenség meghatározni szexuális orientációját - mondta Ben Neale, a kutatásban részt vevő egyik genetikus. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a szexuális viselkedésnek ne lennének öröklött faktorai. Vannak, de ezek egy vagy néhány fő gén helyett rengetegen vannak, és mindegyikük csak kicsit járul hozzá a végeredményhez.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek