Méhnyakrák

A humán papillomavírus (HPV) a méhnyakrák kialakulásáért egyértelműen felelős tényező. A vírus időben történő kimutatása életmentő lehet. Ezért számít mérföldkőnek az a teljes egészében hazai fejlesztésű HPV-teszt.

A hagyományos citológiai szűrés kiegészítőjeként a HPV-teszt közel 100 százalékos biztonsággal képes a méhnyakrákot még a kezdeti, gyógyítható stádiumában jelezni. Ez a teszt az elmúlt év végén igen rangos nemzetközi innovációs díjat kapott.

Röviden a méhnyakrákról

A betegség a női nemi szervek második leggyakoribb daganatos megbetegedése. Évente megközelítően 1300-1600 új beteget diagnosztizálnak, akik közül több százan belehalnak betegségbe. Ez a tény azért is rendkívül szomorú, mivel a méhnyakrák - a nehezen felismerhető daganatokkal szemben - jól kimutatható rákmegelőző állapotban vagy korai stádiumban is. A betegség viszonylag könnyen kezelhető és teljesen gyógyítható.

E ráktípus is a sejtek rendellenes osztódása miatt alakul ki, melyek - kezelés hiányában - burjánzásnak indulnak és betörnek a környező szövetek.

A méhnyakráknak kezdetben nincsenek vagy alig vannak tünetei. Esetleg pecsételő vérzés vagy hüvelyi folyás jelentkezhet. A későbbi szakaszokban a tünetek már súlyosabbak: mivel terjed a daganat, nyomhatja a kismedencei idegeket. Ez végtagfájdalmakat, s akár mélyvénás trombózist is okozhat. Ilyenkor már a daganatos betegségek általános tünetei - láz, fogyás stb. - is jelentkezhetnek. A betegek halála főként általános fertőzés, vagy vesekárosodás miatt következik be.

A betegség rizikófaktorai a következők:

  • gyakori partnerváltás
  • nemi úton terjedő fertőzések megléte
  • gyenge immunrendszer
  • humán papilloma vírus (HPV)

A HPV-t a méhnyakrákos betegek 80 százalékába mutatták ki.

A díjat nyert HPV-teszt 3 óra alatt olyan megbízható eredményt ad, amely eddig ismeretlen volt. A vizsgálat szakorvos (nőgyógyász, urológus) rendelésén kérhető. Jelenleg körülbelül 1000 orvosnál vehető igénybe ez a típusú vizsgálat, de folyamatosan bővül ez a szakorvosi kör.


Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek