Megvan a hormon, amitől lefogyhatunk!

Megvan a hormon, amitől lefogyhatunk!

A USC Leonard Davis School of Gerontology tudósai egy új hormont fedeztek fel, amely nemcsak a súlygyarapodás ellen vethető be, de az anyagcserét is képes normalizálni – mindezt persze megfelelő testmozgás mellett. A nevem MOTS-c és egy jó hormon vagyok!

A hormonok olyan molekulák, amelyek a test jelzéseire aktivizálódnak, különböző fiziológiai reakciókat kiváltva. Az újonnan felfedezett hormon, amely a MOTS-c nevet kapta, elsősorban az izomszöveteket célozza meg, ahol helyreállítja az inzulinérzékenységet, ezzel ellensúlyozva a diéta okozta vagy életkorfüggő inzulinrezisztenciát.

„Jelentős előrelépéseket tettünk az olyan, korral járó betegségek, mint a cukorbetegség hatékonyabb gyógyításához” – jelentette ki Pinchas Cohen, a USC Davis dékánja és a tanulmány vezető szerzője.

Megvan a hormon, amitől lefogyhatunk!

A MOTS-c hormont az előzetesen magas zsírtartalmú étrenden tartott egerekbe fecskendezték a kutatók. A beadott injekciók elfojtották a hízáshoz, az inzulinrezisztenciához vagy a későbbiekben cukorbetegséghez vezető folyamatokat a rágcsálók szervezetében.

„Ez a felfedezés új megvilágításba helyezi a mitokondriumokat és átpozícionálja ezeket az anyagcsere aktív szabályozóivá” – nyilatkozta Changhan Lee, a tanulmány adjunktusa. A MOTS-c-k egyedülálló hormonok, a mitokondriumokkal hozhatók összefüggésbe, amelyekben kódolva van a DNS. Ez az „erőmű”, ahol a sejtek az élelmiszert energiává alakítják át.

Lee és Cohen a kutatás során együttműködtek a USC School munkatársaival, valamint a David Geffen School of Medicine-nel és a National Institues of Health szakembereivel.

Habár a kísérleteket egereken hajtották végre, ezek a molekuláris funkciók minden emlősben léteznek, beleértve az embert is. A MOTS-c szellemi tulajdonosai engedélyezték, hogy az elkövetkező három évben egy biotechnológiai cég embereken végezzen klinikai vizsgálatokat – mondta Cohen.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek