Megütött a fiam! Rettegek - Orvos válaszol

Megütött a fiam! Rettegek - Orvos válaszol

Anitáék családjába iszonyatos feszültség gyűlt össze, mert a fiának pszichés gondjai lettek. A helyzet a tettlegességig fajult, így Anita segítségért fordult. Bácskai Mária pszichiáter adott neki tanácsot.

Tisztelt Doktornő,

segítsen! A fiam 19 éves kamasz,szerelmi bánata van, vagyis egy ideje, kb. 1 éve a kis barátnője hol vele van, hol egy másik fiúval. Ezt az én fiam nem tudja feldolgozni, szerintem. Érettségi előtt áll, és nem jár iskolába, pár napja beszélni sem lehet vele arról, hogy mit szeretne, mit segítsünk. Nem érdekli semmi, kilök a szobából, ha próbálok vele beszélni, meg is ütött, sajnos nem először. Már rettegek, hogy mikor lesz ennél komolyabb helyzet. Nem szeretném, hogy terrorban tartson, de ma már eljött az idő, hogy azt mondtam neki, költözzön el, hagyjon békén. 18 éve élek együtt a párommal, aki most épp vidéken él, nincs itthon, és soha nem bántott, ezért nem értem miért gondolja a gyerek, hogy a bántalmazás a megoldás. Félek, rettegfek, mindehhez 50 kg vagyok, így nem nehéz bántania. Szeretem, mert fiam, de ez nem mehet így tovább. Mit tanácsol, mit tegyek?

Köszönöm, Anita

Megütött a fiam! Rettegek - Orvos válaszol

Kedves Anita!

Ön nagyon nehéz helyzetbe került. Sajnos úgy tűnik, hogy a jelen állapot egy folyamatnak már a vége, azaz a fia krízisbe és beszűkült állapotba került, mindenkit el mar maga mellől, és Ön is lelki teherbírásának a végső határáig jutott. Jelenleg úgy tűnik,már nem képesek egymással kommunikálni, együttműködni.

Az nem derül ki leveléből, hogy Ön a fiával a konfliktus előtt milyen viszonyban volt, milyen szinten nyílt meg a fia Önnek, kért-e tanácsot, segítséget érzelmi problémáihoz, Ön mennyire figyelt fel fia érzelmi gondjaira, segített-e tanácsaival... Az a minta, mely szerint Ön a párjával békében élt, míg együtt voltak, kevés útmutatásként egy kamasz szerelmi konfliktusainak megoldásához.

Úgy tűnik, a fia nem tanult meg problémával szembenézni, azt értelmezni, és megoldási alternatívákat végiggondolni. A problémákat érzelmi-indulati síkon próbálja kezelni, hiányzik a megbeszélés, probléma átgondolásának, kibeszélésének képessége.

Sajnos a jelen helyzet megoldásához már külső segítség kell, pszichológus, pszichiáter bevonása, hogy Önök újra alkalmasak legyenek kommunikálni, fia pedig ki tudjon kerülni krízis helyzetéből, szorongásából, melyet most agresszióval próbál oldani.

Az ő elküldésével nem értek egyet, ezzel végleg elveszítheti a gyermekét. Kérjen tehát segítséget, Önnek is szüksége van rá, próbálja beleélni magát fia helyzetébe, és szakemberrel együtt próbálják a konfliktust oldani, melyhez sok erőt kívánok.

Üdvözlettel: Mária.

Kérdezze Ön is szakértőinket!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek