Mégsem egészséges a vékonyság?

Mégsem egészséges a vékonyság?

Egy új kutatás szerint az enyhén túlsúlyos emberek tovább élnek, mint a vékonyak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a 20 év fölöttiek BMI-je, azaz testtömeg-indexe (magasságának és testsúlyának aránya) 18,5 és 24,9 között normális. Minél nagyobb valaki BMI-je, annál nagyobb az esélye a krónikus betegségekre, például a 2-es típusú cukorbetegségre.

Mégsem egészséges a vékonyság?

 

A Koppenhágai Egyetem kutatói szerint azonban ez nem így van, több mint 100 000 ember adatait hasonlították össze, akik a kutatás kezdetén 50-60 év között voltak. Azt a BMI-értéket szerették volna meghatározni, amelyik a legkisebb rizikót jelenti a korai halál tekintetében. A három vizsgált csoport esetében ez a BMI-érték 23,7 és 24,6 és 27 volt. Az eredmények szerint tehát az enyhe túlsúlyos emberek élnek a leghosszabb ideig, míg a túlságosan vékonyak, illetve az elhízottak veszélyeztetettek.

 

A kutatók azonban fontosnak tartják kiemelni, hogy az ideális BMI növekedése a jobb egészségügyi ellátásnak, a hatékonyabb gyógyszereknek köszönhető. Arról nem is beszélve, hogy a BMI olykor tévedhet is, például egy nagyon edzett, izmos embernek lehet magas a BMI-je, mégsem elhízott, hanem egészségesebb, mint valaki, akinek a BMI-je 23, de nem sportol.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek