Megoldás az allergiára: immunterápia

Megoldás az allergiára: immunterápia

Jelenleg egyetlen olyan gyógymódot ismerünk, amely megszünteti az allergia okát: az immunterápiát. A már kora tavasszal aktuális kezelési mód lényegét dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, klinikai immunológus főorvos segítségével jártuk körül.

Mi is az allergiás reakció? Az allergiás beteg immunrendszere születési hajlam alapján, bizonyos külső ingerek hatására ellenanyagot termel. Az ellenanyag már akkor is kimutatható, amikor még nem is jelentkezett semmiféle allergiás tünet. Ha az illető allergénnel (azaz allergiát kiváltó, de az egészséges emberek számára ártalmatlan idegen anyaggal) találkozik, akkor az allergénmolekulák összekapcsolódnak az ellenanyag-molekulákkal. Az immunrendszer meghatározott sejtjei pedig ontani kezdik a gyulladáskeltő közvetítőanyagot, a hisztamint. A szervezet különböző részeibe - például a kötőhártyára vagy az orrnyálkahártyára - eljutva ez az anyag okozza az allergiás reakciót.

A keresztallergia

Mint szakértőnk mondja, önmagában a fapollen-allergia tünetei miatt nem biztos, hogy érdemes immunterápiába kezdeni, bár természetesen ez is lehetséges. A fák mindenesetre csupán néhány hétig virágoznak, a légúti panaszok pedig - jellemzően a tüsszögés, az orrfolyás, a könnyezés, a szemviszketés vagy a torokkaparás - tüneti szerekkel is enyhíthetők. Ám vegyük számításba a keresztallergiát is! A keresztallergia hátterében bizonyos anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag molekulái között az eltérés, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni közöttük. A keresztreakció előfordulhat pollen-pollen, de pollen-étel között is. Ha az illető allergiás az egyik anyagra, a másikra is hasonlóan fog reagálni.

Megoldás az allergiára: immunterápia

A tévhittel ellentétben a keresztallergia nem önálló kórkép: inkább a pollenallergiás betegek sajátos reakciója. Az orális allergia szindróma a szájüregben lép fel először: viszketés, ajak- és nyelvduzzanat, garatvizenyő és hasi görcsök jelentkezhetnek, ritkán pedig anafilaxia is előfordul. A keresztallergia okozta panaszok egész évben fennállnak, ráadásul ezeket - szemben a légúti panaszokkal - nem lehet tüneti kezeléssel megszüntetni. Ez azt jelenti, hogy például egy (a keresztallergia által is sújtott) parlagfű-allergiás beteg sohasem - az év egyik szakában sem! - ehet meg úgy egy paradicsomot vagy egy uborkát, hogy ne jelentkeznének a tünetek.

Összességében a pollenallergiások 10 százalékának életét keseríti meg a keresztallergia, de a nyírfapollen-allergiások esetében ez a szám csaknem 50 százalék!

Tüneti vaqy oki kezelés?

A legjobb lenne elkerülni az allergiát kiváltó anyagot, de ez manapság szinte lehetetlen. Az allergia kezelésében a tüneti szerek alkalmazása a leggyakoribb, akár szájon át szedhető gyógyszerekről, akár helyileg alkalmazható orrspray-kről, orr- vagy szemcseppekről van szó. Ezek a szerek valójában nem gátolják meg az allergiás reakció létrejöttét, csupán a tüneteket enyhítik.

Ma egyetlen olyan gyógymódot ismerünk, amely a probléma okát küszöböli ki: ez az allergénspecifikus immunterápia. A módszer elve nem új. Az első ismert "immunterapeuta" Mithridatész király volt az időszámításunk előtti hatodik században: azért, hogy ne válhasson mérgezés áldozatává, kis adagokban rendszeresen mérget szedett, így a szervezete hozzászokott az anyaghoz. Az első tudományos közlemény azonban csak 1910-ben jelent meg a Lancet című orvosi lapban, Leonard Noon és John Freeman tollából. Az immunterápia alkalmazását ma nemzetközileg elfogadott, az illetékes hazai szakmai kollégiumok által megerősített előírások szabályozzák. Alapfeltétel, hogy a terápiát csak allergológus szakorvos végezheti, és a kezeléshez kizárólag szigorúan ellenőrzött készítményeket lehet használni.

A módszer lényege

Az immunterápia lényege, hogy az allergiás betegnek szigorúan ellenőrzött mennyiségben az adott allergén tisztított kivonatát adagolják. Az immunrendszer fokozatosan megtanulja elviselni az allergén jelenlétét. Az ellenanyag termelődése idővel blokkolódik, vagyis az immunrendszer bizonyos sejtjein nem képződik többé olyan ellenanyag, amely az allergénnel találkozva elindítaná a kórosan kisiklott immunreakciót. Ez tehát a fő különbség a tüneti kezelésekhez képest: az allergiás reakció ebben az esetben létre sem jön! Megszűnnek az allergiás panaszok, illetve az is megakadályozható, hogy a beteg újabb dolgokra váljon allergiássá, vagy hogy súlyosabb betegség, például asztma alakuljon ki.

Megoldás az allergiára: immunterápia

Az immunterápiát 5 és 65 év közöttiek számára ajánlják allergiás nátha, enyhe vagy középsúlyos asztma, háziporatka-, virágpor-, méh- vagy darázsméreg-allergia esetén. Ám bizonyos tényezők kizárják az alkalmazását, mint például a súlyos asztma, bizonyos gyógyszerek szedése, rosszindulatú daganat vagy autoimmun betegség.

Hogyan zajlik?

Az immunterápia során alkalmazott készítmények egy része nagy fokban tisztított, természetes allergénkivonatot tartalmaz. Ezek standardizált szerek, ami azt jelenti, hogy minden cseppjük ugyanannyi allergént tartalmaz. A készítmények másik része mesterséges molekulákból áll.

Az allergént lehet injekciós formában vagy szájon át is adagolni: hogy milyen típusú szerrel történjen a kezelés, az a beteg és a kezelőorvos közös döntése. Az injekciós kezelés során az orvos többnyire a felkar bőre alá fecskendezi be a meghatározott allergénmennyiséget, eleinte hetente többször, majd egyre ritkábban. Az esetlegesen előforduló allergiás reakció miatt ez a módszer csak fekvőbeteg-intézményben, allergiás roham ellátására alkalmas helyen végezhető.

Az otthon is alkalmazható, szublinguális, azaz nyelv alatti kezelés sokkal kényelmesebb és egyszerűbb. Ebben az esetben a meghatározott allergénmennyiséget cseppek formájában kell a nyelv alá juttatni, ahonnan az felszívódik.

Mindkét kezelés kétlépcsős. Az első fázisban az alacsony allergénkoncentrációt fokozatosan emelik, míg el nem érik a második fázist, amikor már nem változik egy-egy adag allergéntartalma. Ez a fenntartó kezelés.

Türelem!

A terápia mintegy 3 éven át tart, és 10-12 évig érezteti a hatását.

A kezelés beállítása komoly szakértelmet és türelmet igényel, hiszen minden eset egyedi. Az allergia tünetei már az első szezonban csökkennek, a kezelés végére pedig megszűnnek.

Az immunterápia azoknak ideális, akiknek csupán egy vagy két allergén okoz panaszt. Igaz, az allergiásoknak mindössze 12 százalékára áll, hogy egyetlen allergén keseríti meg a napjaikat, míg több mint 80 százalékuk két vagy több anyagra allergiás. Ilyenkor érdemes az orvossal konzultálva kiválasztani, hogy melyik allergén okozza a legsúlyosabb tüneteket. Az első évben erre kell felépíteni a terápiát, míg a második évben el lehet kezdeni a második allergia kiiktatását is.

Az immunterápiás gyógyszereket külföldön gyártják, de nagy részük törzskönyvezett Magyarországon. Mivel az egészségbiztosító az esetek legnagyobb részében nem támogatja a kezelést, azért teljes árat kell fizetni. Ez évente mintegy 35-50 ezer forintot jelent, ám ha kiszámoljuk, éves szinten mennyit költünk a tüneti terápiára, a pénzügyi mérleg hosszú távon az immunterápia javára billen.

Mikor kezdjük?

A szezonalitáshoz nem kötődő allergének - például a poratka - esetében az év bármely szakában el lehet kezdeni a terápiát. Ám a szezonális allergének, például a pollenek esetében a pollenszórás kezdete előtt 2-4, de minimum egy hónappal célszerű belevágni.

Hogy az pontosan mikor is van, nem is olyan könnyű meghatározni, hiszen a pollennaptár a klímaváltozás miatt eltolódott, és évről évre másként alakul. Sőt, manapság nem ritka, hogy szinte az összes fa egyszerre virágzik.

Mégis, nagyjából igazodhatunk ahhoz, hogy a március-április a nyír, a mogyoró és az éger szezonja, míg a kőris-, a fűz- és a nyárfa májusban virágzik. A pázsitfüvek pollenjeitől május végétől augusztus közepéig kell óvakodnunk. Nyár elején a gabonafélék, nyár végén és ősz elején pedig a gyomok (a parlagfű, a fekete üröm) lehetnek veszélyesek.

Ez alapján elmondható, hogy a nyírfapollen-allergiásoknak legkésőbb februárban el kell kezdeniük a terápiát, míg a parlagfű-allergiásoknak március-április környékén érdemes rászánniuk magukat.

Jellemző keresztallergiák:

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller

Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó

Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér

Földimogyoró: dió

Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek