Megjelent a novemberi Patika Tükör

Megjelent a novemberi Patika Tükör

Megjelent a novemberi Patika Tükör. A november 5.-én megjelenő Patika Tükröt keresse a legközelebbi gyógyszertárakban.

A novemberi Patika Tükör cikkajánlója:

Az 1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú diabéteszt inzulinfüggő cukorbetegségnek is hívjuk, hiszen a betegek a kívülről bejuttatott inzulin nélkül csak korlátozott ideig lennének életben tarthatók. A betegség egyre többeket és egyre fiatalabb korosztályt érint. A részletekbe dr. Blatniczky László endokrinológus, diabetológus főorvos avatott be.

Alzheimer-kór? Vegyük észre!

Alois Alzheimernek, a fiatal elmeorvosnak 1901-ben egy olyan beteg került a keze alá a hesseni elmegyógyintézetben, akinek a kórképe különbözött minden korábbi esettől. A beteg halála után Alzheimer tanulmányozni kezdte a különös kórt, amelyet később róla neveztek el.

Mi az aranyér?

Az aranyér a leggyakoribb végbél környéki elváltozás, amely tipikus civilizációs betegség. Egyes statisztikák szerint a fejlett országok lakosságának felét érinti ez az érbetegség.

Megjelent a novemberi Patika Tükör

Arccal a hidegnek

„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak…” Jön a tél, amikor fokozott figyelmet kell fordítanunk a bőrápolásra: a száraz, hideg idő és a szél könnyebben kiszáríthatja arc- és kézbőrünket. Különös odafigyelést igényel a problémás bőr.

A sokoldalú C-vitamin

A C-vitamin vagy más néven aszkorbinsav vízben oldódó vitamin. Érdekes módon a legtöbb növény és állat képes az előállítására. Ez alól a tengerimalac, az emberszabású majmok és az ember képez kivételt. Korai ősünk valószínűleg még tudott szervezetében C-vitamint termelni, ám a mutáció során elveszítettük ezt a lehetőséget.

Csodatévő méz

Tíz kaptár felér egy orvossal – tartja a népi mondás. A méz valóban gyógyító erővel bír, hiszen rengeteg fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ráadásul igen sokoldalú: a szépségápolásban is használják, sőt, afrodiziákumként sem utolsó. És még finom is!

Dr. Muszbek Katalin: Hiszem, hogy sikerülhet!

Azt gondolhatnánk, hogy aki nap mint nap találkozik a halállal, az szomorú és megkeseredett. Pszichiáter interjúalanyomra, aki a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója, ez nem igaz, sőt! Mintha még jobban értékelné az életet.

Fogunkra való

Naponta kétszer, esetleg háromszor is elvégezzük a műveletet, és szinte már oda sem figyelünk rá. Vajon helyesek a mozdulataink? Jó fogkrémet választottunk? Elég gyakran lecseréljük a fogkefénket? Dr. Ambrus László fogorvos segítségével dióhéjban összefoglaltunk mindent, amit a fogmosásról tudni érdemes.

Menstruációs zavarok fiataloknál

Minden kislány életében eljön a pillanat, amikor nagylánnyá válik: onnantól kezdve havonta számítania kell a vérzésre. Hogy milyen a normális menstruáció és milyen zavarokra kell felfigyelni, arról dr. Szőczei Beáta endokrinológus, szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász szakorvossal beszélgettünk.

Mi a nátha?

A megfázást több száz fajta náthavírus okozhatja: nem csoda, ha a szervezetünk képtelen mindegyik ellen védekezni.  Ezért történhet meg az, hogy egy-egy szezonban többször is elkap bennünket a kór. A nátháról és gyógymódjáról dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész adjunktussal beszélgettünk.

Szívemből tettem, szívemre vettem

Lezárult pályázatunk a szív történeteiből

Nyáron meghirdetett pályázatunkra a szeptemberi határidőig közel 100 írás érkezett: ezekben olvasóink a szívüknek kedves, illetve fájó történeteket elevenítettek fel a saját életükből.

A reumatológiai betegségek királynője

Milyen fenséges elnevezés egy betegségnek! A reumatoid artritiszt megtapasztalni azonban már cseppet sem felemelő: inkább nagyon is fájdalmas. A röviden csak RA-nak nevezett kórról, amely döntően a kezeket érinti, dr. Kiss Emese immunológus főorvossal beszélgettünk.

Szemvédelem a mindennapokban

Ha nincs különösebb baj a látásunkkal, akkor is sokat tehetünk a szemünk védelméért: attól függ, hol vagyunk és mit csinálunk éppen. Kis odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt. Hogy az egyes élethelyzetekben mire kell ügyelnünk, azt dr. Kerek Tünde szemész adjunktus segítségével foglaltuk össze.

Babaváró 14.

8. hónap: Vigyázz, kész…!

Sorozatunk szereplői hamarosan szülők lesznek. Egyre izgatottabbak, hiszen közeleg a nap, amikor az egész életük megváltozik. Szakértőnk dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek