Meggylével az izomláz ellen

Meggylével az izomláz ellen

A szakértők szerint az izom túlerőltetéséből származó fájdalom, vagyis izomláz csak emberekben és lovakban jelentkezik. A sportolás kellemetlen mellékhatásának megelőzésére az amerikai Vermont Egyetemen meglepően egyszerű módszert találtak.

A kutatók 14 egyetemi hallgató segítségével a meggylé izomfájdalmakra gyakorolt hatását vizsgálták. Az önként jelentkezőket két csoportra osztották, az első csoport tagjainak naponta kétszer kb. 3,5 deci meggylét kellett fogyasztania három napon át, a másik csoport tagjai ugyanennyi, meggyet nem tartalmazó folyadékot kaptak.

Ezután az alanyok kifejezetten izomfárasztó feladatokat végeztek, majd további négy napon keresztül fogyasztották a meghatározott folyadékot. A kutatók a kísérlet teljes időtartama alatt erre kifejlesztett eszközökkel vizsgálták az izmok mozgását és erejét, valamint a hallgatók 1-10-ig terjedő skálán értékelték az izomfájdalmat.

Az izomerő az eredeti állapothoz képest mindkét csoportban jelentősen csökkent, de míg a kontroll csoportban a csökkenés 22 százalékos volt addig a meggylét fogyasztóknál ez csak 4 százalék. A megterhelés utáni izomfájdalmat is a meggylét fogyasztók értékelték alacsonyabbra.

Kapcsolódó írások