Megalakult az első Nutricia Táplálásterápiás Centrum

Megalakult az első Nutricia Táplálásterápiás Centrum

Megalakult Budapesten az első Nutricia Táplálásterápiás Centrum a MIND Klinikán. Az egyedülálló együttműködés célja, hogy itthon is elérhetőek legyenek az Európa más területén már elterjedt magas színvonalú táplálásterápiás kezelések, eszközök és speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek. Az évente több ezer beteg ellátását végző MIND Klinikán létrejövő Nutricia Táplálásterápiás Centrum az első ilyen létesítmény az országban.

2022.05.17

Az együttműködés elsődleges célja

Az országban elsőként létrejött Nutricia Táplálásterápiás Centrum a tervek szerint már az első évben is 2000-nél több beteg legkorszerűbb, személyre szabott táplálásterápiás ellátását fogja elindítani, melynek során mind a klinikai probléma, mind a páciens mikrobiom profilja, illetve az intestinális barrier állapota kiemelt szempontot képvisel. A Centrumban folyó kezelések és tanácsadások alatt a betegbiztonsági szempontok és a betegek egyéni igényei, kérései teljességgel figyelembe lesznek véve. A tervek szerint az első felmérés költségei egy átlag szakorvosi vizitnél kisebb összegért lesznek elérhetőek. A felméréseket a táplálásterápiában jártas dietetikusok végeznek, akik a konkrét betegségre specifikus kivizsgálás menetét és költségeit is meg tudják becsülni.

Megalakult az első Nutricia Táplálásterápiás Centrum

A Centrumban a táplálásterápiás gondozási folyamat egyes lépései, a magyar szakmai irányelveknek és az európai nemzetközi ajánlásoknak megfelelően kerültek kidolgozásra, azaz minden egyes betegnél megtörténik az alultápláltság (malnutríció, kóros tápláltsági állapot) kockázatának szűrése, a részletes tápláltsági állapot felmérése (testösszetétel analizátorral az izom- és a zsírtömeg megmérése), a diétás tanácsadás és szükség esetén az orvosi felügyeletet igénylő táplálásterápia (klinikai táplálás) bevezetése, valamint ezeknek a rendszeres időközönként történő hatékonyságkövetése. Minőségbiztonsági szempontok alapján a fenti lépések 3 havonta felülvizsgálatra (auditálásra) kerülnek.

Számos kórházban/klinikán/ambulancián ezek a szakmai ajánlások által javasolt lépések mind megvalósulnak a betegellátás során, de előfordulhatnak olyan korlátozó tényezők (pl. humán erőforrás hiánya) amelyek nehezítik ennek a gyakorlati kivitelezését. A Nutricia Táplálásterápiás Centrum olyan jó gyakorlatot valósít meg, ahol minden a szakmai ajánlásoknak megfelelően történik.

Kik szorulnak táplálásterápiára?

A táplálásterápia azok számára lehet szükséges, akik bizonyos betegség (pl. daganat, gyulladásos bélbetegség, súlyos fertőzés) vagy speciális egészségi állapot (pl. agyvérzés utáni nyelési nehezítettség, balesetből származó száj-garat-nyelőcső sérülés, legyengült idősek), illetve az emésztőrendszert érintő műtét után, nem képesek annyit táplálkozni, hogy a szervezetük megfelelő energiához és tápanyaghoz jusson. Ezek miatt magas lehet a különböző kóros tápláltsági állapot (pl. alultápláltság, nagyon alacsony izomtömeg) kialakulásálnak kockázata. A táplálásterápiát igénylő páciensek között találunk olyanokat, akiknek csökkent az étvágyuk, de az is előfordulhat, hogy normál étvágy mellett megnövekedik a tápanyagigényük.

A kóros tápláltsági állapot (malnutríció) megelőzésére és kezelésére rendeli el az orvos a táplálásterápiát. Ennek keretében a szakértő dietetikusok először személyre szabott étrend összeállításával segítenek a betegeknek. Amennyiben ez nem elegendő, akkor az orvos olyan táplálálásterápiát ír elő a beteg számára, amikor meghatározott mennyiségű és összetelű, speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer (közismertebb nevükön tápszerek) fogyasztását javasolja a páciensnek, az étrend kiegészítésére. Ezek a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek a gyógyszertárakban vagy a kórházakban érhetőek el.

A MIND Klinikán kialakított Nutricia Táplálásterápiás Centrumban, a magyar betegek számára is elérhetővé válnak, orvosi javaslatra és felügyelet mellett innovatív, speciális gyógyászati célra szánt élelemiszerek és táplálást segítő eszközök egyaránt. Ezek az élelmiszerek és eszközök már széles körben ismertek Európa más országaiban, de a magyar gyakorlatban még nem terjedtek el.

Milyen hosszan szükséges a táplálásterápiát alkalmazni?

Függően a beteg tápláltsági állapotától, táplálhatóságától és a betegségétől, pár héttől kezdve, több hónapig vagy akár évekig is szükség lehet rá.  Ezért is nagyon fontos az orvosi felügyelet, mert a kontrollvizsgálatok során tapasztalt tápláltsági állapot változásából fogja az orvos meghatározni a terápia hosszát.

„Az együttműködésünk azért jött létre, hogy itthon is a legjobb kezeléseket és speciális gyógyászati célra szánt élelemiszereket tudjuk biztosítani a táplálásterápiában részt vevő betegek számára. Fontosnak tartjuk, hogy a táplálásterápiára a gyógyítás és a felépülés részeként tekintsünk – azaz, hogy itthon is történjen meg a malnutríció rizikószűrése, és szükség esetén a táplálásterápia időben történő elrendelése a hazai és a nemzetközi szakmai ajánlásoknak megfelelően. A kedvezőbb tápláltsági állapot hozzájárulhat az alapbetegség hatékony kezeléséhez és az életminőség javításához. A táplálásterápiás centrumok megalakulásának támogatásával biztosítjuk a betegek számára a magas színvonalú konzultációt, valamint igény esetén az innovatív termékek és táplálást segítő eszközök elérhetőségét. Aki érdeklődik a táplálásterápia téma iránt látogasson el a www.nutricia.hu honlapunkra.” – mondta el Flamm Attila, a Danone Magyarország Kft. Felnőtt Tápszer Üzletág vezetője.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek