Megakadályozták az anyai HIV-fertőzés terjedését

Megakadályozták az anyai HIV-fertőzés terjedését

A HIV-fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik a világban, miközben Amerika 17 országában sikerülhetett felszámolni az anya-gyermek HIV- és szifilisztranszmissziót.

A WHO és regionális szervezete, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) szerint az érintett országokban azzal sikerült megakadályozni a gyermekek megfertőződését, hogy többen jutnak terhesgondozáshoz, HIV-teszthez és a vírus mennyiségét csökkentő, úgynevezett antiretrovirális kezeléshez.

Megakadályozták az anyai HIV-fertőzés terjedését


"Az amerikai földrész országai hatalmas erőfeszítéseket tesznek az anya-gyermek HIV-átvitel visszaszorításáért, 2010 óta mintegy felével csökkentették az új fertőzések számát" - mutatott rá közleményében Carissa Etienne, a PAHO/WHO vezetője. Idén júniusban a WHO Kubát nevezte meg a világ első országának, amely sikerrel felszámolta az anya-gyermek HIV- és szifilisztranszmissziót.
A PAHO/WHO szerint azonban még így is 2500 HIV-fertőzött gyermek született tavaly Amerikában. Amennyiben a HIV-pozitív nők nem kapnak megfelelő kezelést, akkor 15-45 százalék az esélye, hogy átadják a vírust a gyermeküknek a terhesség, a szülés vagy a szoptatás során.


A becslések szerint jelenleg kétmillió HIV-fertőzött él Latin-Amerikában és a Karib-szigeteken, és tavaly nagyjából 100 ezer új megbetegedést regisztráltak a térségben. Az új fertőzöttek többsége felnőtt, főleg homoszexuális férfi, transznemű nő, valamint szexmunkás és azok ügyfelei voltak. A Latin-Amerikában és a Karib-szigeteken élő fertőzöttek nagyjából 30 százaléka nem is tud a betegségéről.


"Amennyiben 2030-ig fel akarjuk számolni a HIV-vírust, akkor fokoznunk kell a megelőzést célzó erőfeszítéseket és még több betegnek kell megkapnia a kezeléseket" - hangoztatta Marcos Espinal, a PAHO/WHO fertőző betegségekkel foglalkozó részlegének vezetője.

 

(mti)

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek