Még mindig rákkeltő víz folyik a csapból

Még mindig rákkeltő víz folyik a csapból

A 80-as évek elejéig nem tudtuk, hogy Magyarország bizonyos részein arzéntartalmú vizet isznak az emberek. És hiába költöttek rá 17 milliárd forintot, sok helyen még mindig rákkeltő vizet isznak a magyarok.

A G7 ír arról, hogy Magyarországon belül főként Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Békés megye érintett. Persze nincs a vízben annyi arzén, hogy rögtön meghaljunk tőle, arra viszont évtizedes távlatban elegendő, hogy növelje néhány ráktípus (bőr-, hólyag-, tüdő- és veserák) kialakulásának kockázatát. A várandós nőkre és a kisgyermekekre pedig rövidebb időtávon is veszélyes, például spontán vetélést okozhat, valamint károsíthatja a fejlődő idegrendszert.

Még mindig rákkeltő víz folyik a csapból

A WHO idővel, és a kutatásokhoz igazodva egyre csökkentette az arzén maximális elfogadható mértékét a vizekben, melynek nekünk is meg kell felelni, ez jelenleg 10 mikrogramm/liter. Rengeteg támogatást is kaptunk az Európai Uniótól, hogy elérjük ezeket az értékeket, éstörtént is javulás, ám nem a kellő mértékben.

A G7 újságírójának kutatása igazolta sejtését: a 85 még mindig határéték feletti arzéntartalmú vízzel rendelkező település között 70 olyan település van, ahol olyan régen – jellemzően több évvel ezelőtt – befejeződött a fejlesztés, hogy már határérték alatt kellene lennie az arzéntartalomnak. De nincs, ami azt mutatja, hogy valami nem sikerült annak ellenére, hogy a pénzt elköltötték. 17 milliárd forintba kerülő fejlesztés után fordul elő még mindig, hogy határértéket elérő vagy meghaladó arzéntartalmú víz folyik a csapból.

A teljes cikk a G7 oldalán olvasható.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek