Meg lehet jósolni a szülés utáni depressziót

Meg lehet jósolni a szülés utáni depressziót

Már a terhesség közben is meg lehet állapítani egy hormon szintjéből, hogy depressziós lesz-e szülés után a kismama vagy sem - állítják amerikai kutatók. Amerikai orvosok azt állítják: a terhesség közepe táján már valószínűsíthető, hogy a kismama depressziós lesz-e, miután megszüli gyerekét. Ezt egy pCRH nevű hormonból lehet megjósolni. A szülés utáni depresszió általában a gyermek világra jöttét követően négy és hat hét között kezdődik, és az anyák 10-15 százalékát érinti.

A kutatók két kaliforniai orvosi központban vettek vérmintákat összesen száz állapotos nőtől, terhességük 15., 25., 31. és 37. hetében. Az orvosok ezen túlmenően az utolsó négy terhesgondozáson, valamint a szülés után 8-9 héttel nézték a kismamák depressziós szintjét. Összességében 16 nőnél mutatkoztak a szülés utáni depresszió tünetei.

A kutatók azt találták, hogy a depressziós nőknél már terhességük 25. hetében mért pCRH-szintből valószínűsíteni lehetett a szülés utáni kedélyállapot-romlást. Az anyaméh kortikotropin-kibocsátó hormonjának mennyisége megnövekszik a terhesség alatt, ez pedig növeli a stresszt kordában tartó kortizol hormon szintjét. Szülés után a pCRH szintje drámaian lecsökken, ami a kortizol szint visszaesését is eredményezi. A kutatók elmélete szerint azoknál a nőknél, akiknél magasabb pCRH-szint mutatható ki a terhesség alatt, nagyobb kortizolvisszaesést lehet prognosztizálni a szülés után.

Szakértők úgy vélik, ha a további vizsgálatok is alátámasztják feltevésüket, akkor a várandós nőknél akár a hagyományos 24. és 28. hét között elvégzett cukorbetegség-szűréssel együtt meg lehetne vizsgálni a pCRH hormon szintjét is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek