Hirdetés
Meddőség és endometriózis

Meddőség és endometriózis

A női meddőség okait vizsgálni sokszor „orvos próbáló” feladat. A meddőség hátterében mindig hormonális, anatómiai, fertőzéses, genetikai, pszichológiai vagy immunológiai okok valamelyike található. Ezek az okok ugyanúgy érvényesek a férfi, mint a női nemre.

Gyakran előfordulnak bizonyos anatómiai eltérések. Nőknél a petevezető elzáródása, vagy a méh és a petefészek jóindulatú daganata. Ez lehet endometriozis (http://endomarcius.hu/), myoma, petefészek cysta, vagy policisztás petefészek szindróma (PCO). Előfordul, hogy a méh fejlődési rendellenessége áll a meddőség mögött.

Meddőség és endometriózis

Amikor az endometriozis áll a meddőség hátterében, fontos tudni, hogy ennek a betegségnek a felismerése nem mindig egyszerű. A szülőképes nők 10-30 százalékánál ez, az erős alhasi görcsökkel járó, méhfalról leváló „elszabadult” szövetek okozta tünet együttes akadályozza a teherbeesést. A petevezetékeken keresztül kijutva a megszokott környezetből, megtelepedhetnek a méh külsején, vagy a méhfalban, a méhet rögzítő szalagokon, a petefészkeken – ezt nevezi a köznyelv „csokoládécisztának” –, valamint a hashártyán, a bél felületén, a húgyhólyag, a húgyutak területén, vagy akár műtéti hegekben. A gond abból adódik, hogy ezek a szövetek hormonálisan épp úgy viselkednek, mint a méh üregében lévő nyálkahártya, vagyis a ciklusnak megfelelően megduzzadnak, s vérzés kíséretében leválnak. Okozhat hegesedéseket, összenövéseket. Ezért nem szabad hagyni, hogy a tünetek elhatalmasodjanak. Mert van segítség! (www.robertkorhaz.hu)

Mi a meddőség?

Meddőségről akkor beszélünk, amikor egy éven át tartó rendszeres házasélet mellett sem fogan gyermek egy párkapcsolatban. A meddőség jelenségével a párok 15-20%-a kénytelen szembenézni, sőt, az életkor előrehaladtával ez az arány növekszik. A meddőség mögött 40%-ban a férfi, 40%-ban a nő valamilyen problémája áll. A maradék 20 %-ban mindkét félnél találni olyan eltérést, ami magyarázat a teherbe esés elmaradására. Ezért a párok mindkét tagjának alapos vizsgálata nélkül a meddőség érdemi kezelése nem kezdhető el. Indokolt esetben 12 hónapnál rövidebb terméketlen időszak után is érdemes a meddőség vizsgálatát elvégezni, például ha a pár már túl van az ifjúkoron.

NE HAGYD MAGAD! NEM VAGY MAGAD!

EndoNap, március 25 – én, szerdán délután
Az endometriozis nem magától múló női betegség! Felismerni sem mindig egyszerű.
A szülőképes nők 10-30 százalékánál nemcsak a panaszok okoznak gondot, hanem az ezzel gyakran együtt járó meddőség is. Magyarországon jelenleg, körülbelül 150 ezer meddő pár vár orvosi segítségre, 15-30 százalékuk esetében az endometriozis betegsége áll a meddőség hátterében.

Az Endo March - Wolrdwide Event eseményhez idén is kapcsolódva 2015-ben, március 25 –én, szerdán, délután ingyenes tanácsadással és orvos –előadásokkal várjuk az érdeklődőket, az endometriozis betegséget ismerő és nem ismerő hölgyeket. A meddőség megelőzésének illetve kezelésének egyik legfontosabb része ugyanis a betegség felismerése. A meddőség témájához kapcsolódóan az eseményre ellátogatók hasznos, tanácsokat kaphatnak andrológus orvosunktól, valamint párszakértő pszichológusunktól.

Időpont: 2015. március 25 (szerda), 16.00-19.00
Helyszín: Róbert Rendelő
Cím: 1121 Budakeszi út 36/C.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend