Meddig várjunk? - Babaváró 1.rész

Meddig várjunk? - Babaváró 1.rész

Egy baba megfoganása a legtermészetesebb dolog a világon. Vagy a legnehezebb. Új sorozatunkban egy fiatal párral, Bencével és Hédivel járjuk végig et az utat. Szakértőnk dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista.

Hédi és Bence boldog lebegésben töltötte a házasságuk első évét. Élvezték a szabadságot, ünnepelték a felnőtt élet kezdetét. Majd eljött az idő, amikor úgy érezték, elég érettek ahhoz, hogy babát vállaljanak. A fontos döntés után egyből a tettek mezejére is léptek, de még másfél év után sincs eredmény. Most egy kissé tanácstalanok. Valami baj van? Vagy csak türelmetlenek?

Helyzetjelentés

Hédi: 29 éves rendezvényszervező, rendszeresen fut, szereti a jó vörösbort.

Bence: 33 éves informatikus egy multinál, hébe-hóba kosarazik, bulikban dohányzik.

Hédi és Bence: 2 és fél éve házasok, másfél éve szeretnének babát.

Mi a meddőség?

A WHO definíciója szerint meddő a párkapcsolat akkor, ha legalább egy évig tartó rendszeres és zavartalan házasélet ellenére sem történik meg a fogantatás. Dr. Vass Zoltán szerint azonban az egyéni szempontokat is figyelembe kell venni.

Meddig várjunk? - Babaváró 1.részPéldául az életkort. A fenti általános definíció érvényes lehet egy fiatal, látszólag és saját tudomásuk szerint egészséges párra, ám a kor előrehaladtával a türelmi idő csökken. Az amerikai protokollok szerint például 36 és 39 év között nem érdemes 6 hónapnál többet, 39 éves kor felett pedig 3 hónapnál többet várni: vizsgálatokat kell kezdeni a sikertelenség okának kiderítésére, hogy ne vesszen el még több értékes idő.

Biológiai szempontból mind a férfiaknál, mind a nőknél a 25 éves kor a legideálisabb a gyermekvállalásra. Manapság azonban egyre kevésbé jellemző, hogy egy pár ilyen fiatalon vállalkozzon a családalapításra - ez érthető, de nem kedvező. A gyermekvállalás időpontja egyre későbbre tolódik. Míg tíz évvel ezelőtt a magyar nők átlagosan 26 éves koruk körül szülték az első gyermeküket, addig ma átlagosan valamivel a 30. születésnapjuk előtt esnek teherbe az első kisbabájukkal.

Mennyi az esély?

Hédinek és Bencének nem kell igazán aggódnia az életkora miatt. Míg a nőknél 35 éves kortól, addig a férfiaknál 45 éves kortól "ketyeg az óra": természetesen ezután is lehetséges gyermeket vállalni, de fiatalabb korban nyilvánvalóan könnyebb.

Jogos-e a türelmetlenség? Mint szakértőnk mondja, két 35 év alatti, egészséges, "céltudatos" szexuális életet élő fiatal esetében 22-24 százalék annak az esélye, hogy már az első hónapban összejöjjön a baba. Érdekes összehasonlítás: az emlősöknél (a főemlősök kivételével) az év nagy részében nem történik utódnemzés, de a termékenységi szakaszban egyetlen hónap alatt az aktusok mintegy 90 százalékát siker koronázza. Nálunk, embereknél a szexuális tevékenység az egész évre jellemző: mi ennyi idő alatt hozzuk körülbelül ugyanazt az eredményt, mint a főemlősök. A statisztikák szerint két év alatt 100 párból 92-nek megfogan a babája. Akárhogyan is, néhány hónapot mindenképpen érdemes rászánni a tervezgetésre. Hédi és Bence ezen már túlvannak. De vajon mennyire "hatékonyan" szexelnek?

A jó időzítés

Meddig várjunk? - Babaváró 1.részSemmiképpen nem kell rágörcsölni a szexre, de nem árt jól időzíteni. Ehhez a nőnek ismernie kell a saját ciklusát. Sokan még ma sem helyesen számolják a ciklus napjait: az első nap a vérzés első napja, az utolsó nap pedig a következő vérzés első napja előtti nap. Hédi már elég alaposan utánanézett ezeknek a dolgoknak, de azt ő is csak most tudta meg, hogy a peteérés napja nem feltétlenül a ciklus közepére esik! Az ovuláció általában a ciklus utolsó napjától visszafelé számított 14. napon következik be. Ha tehát egy nő ciklusa 30 napos - mint amilyen a Hédié -, akkor a peteérés a 16. napra tehető.

A peteérést máshogy is fel lehet ismerni. Sok nő megérzi a kis hasi szúrásból. Mások észreveszik, hogy ilyenkor sűrű, üvegszerű méhnyaknyák távozik a hüvelyen keresztül. Kipróbálhatjuk a hőmérőzést is, de az nagy precizitást és rendszeres életritmust követel. Szükséges hozzá egy tizedes pontosságú, digitális hőmérő. Célszerű mindennap ugyanabban az időben kelni, és az első mozdulatunkkal elővenni a hőmérőt, majd mindennap azonos módon megmérni a testhőmérsékletet, és végül grafikus görbén ábrázolni azt. Az ovuláció előtt a görbe egy kis esést fog mutatni, majd az ébredési hőmérséklet néhány tized fokkal tartósan magasabbá válik. Ez Hédinél nem lenne túl eredményes, hiszen szombatonként rendszerint bulizni mennek, vasárnap pedig sokáig alszanak, ráadásul most meg is van fázva egy kicsit, így a mérés csalóka eredményt hozna.

A patikákban lehet kapni LH-tesztet is, amely szintén kimutatja az ovulációt, bár ezt az eszközt sem olyan könnyű alkalmazni.

Ha tudjuk az ovuláció várható időpontját, az azt megelőző és az azt követő időpontban érdemes kétnaponta szeretkezni. Azért kétnaponta, mert ennyi a spermiumok túlélési periódusa: ennyi ideig élnek tovább a női szervezetben és képesek a megtermékenyítésre. A mindennapi szeretkezés sem ártalmas, de egy nap alatt nem biztos, hogy kellő mennyiségű spermium tud termelődni.

Csak lazán!

Ezt persze könnyű mondani. Hédit és Bencét is idegesíti, amikor távoli ismerősök rákérdeznek, hogy hogy megy a "babaprojekt", vagy hogy mikor érkezik a trónörökös. De azért igyekeznek nyugodtak maradni, élvezni az életet és a szexet (nem kell a védekezéssel bajlódni!), és türelmesen várni még egy kicsit.

Hédi és Bence történetét Babaváró sorozatunk folytatjuk!