Más a világ más fülével

Más a világ más fülével

A Biotechnológiai és Biológiai Tudományos Kutatási Tanács (BBSRC) tudósainak állítása szerint az agy hallásközpontja egyénenként különböző, így ha hirtelen valaki más fülével hallanánk, az jócskán eltérne attól, amit életünk során megszoktunk.

Az emberek, tárgyak és állatok hangjainak, neszeinek felismerésének képessége nagyon fontos túlélési eszköz, amely a legtöbbünknek természetes. Nagyon hasonló dolgok azonban képesek nagyon különböző hangokat produkálni, fülünk mégis képes rá, hogy pontosan meghatározza a hang eredetét és forrását.

A Dr. Jan Schnupp által vezetett kutatás során az agy hallásközpontját vizsgálva a tudósok rájöttek, hogy az agyi reakciókat nem csak akusztikai tényezők - mint a frekvencia és a hangmagasság - határozzák meg. A körülöttünk lévő világban a hangerő és a hangmagasság állandóan váltakozó tényezők, erre pedig agyunk különbözően reagál.

"Minden ember agya egyénileg reagál a világ hangjaira, így ha valaki másnak a bőrébe bújhatnánk, eléggé meglepődnénk, mennyire eltér a megszokottól az, amit hallunk" - nyilatkozta Dr. Schnupp.

Érdekes még, hogy a hallásközpontban nincsenek olyan neuronok, amelyek csak a hangok bizonyos aspektusaira reagálnak. Míg a látásközpontban különböző neuronok felelősek a szín, a forma és a mozgás észleléséért, addig a hallásközpontban mindegyik neuron reagál a hangok összes sajátosságára (magasság, tónus, frekvencia).

Más a világ más fülével

"Megértve az agy hallásközpontjának pontos működését, hatékonyabb hallókészülékeket és hangfelismerő rendszereket hozhatunk létre, ezzel pedig sokmillió ember életét tehetjük könnyebbé" - nyilatkozta Dr. Schnupp.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek