Marhapofa sörmártásban - Egészségséfünk receptje

Marhapofa sörmártásban - Egészségséfünk receptje

Amikor egyszer vendégségben voltunk, és mondták, hogy marhapofa lesz, nagyon megrémültem. Bár kedvelem a marhát, de a nagyon különleges dolgokat nem. Nagyon kellemesen csalódtam, elképzelhetetlenül finom és omlós hús került a tányérunkra. Ezt az ételt azoknak ajánlom, akik szeretik a marhát. A hús, az egyik legfinomabb része a marhának, és csak a párolási idő hosszú, nem jár sok munkával.

Elkészítési idő: 5 óra

Hozzávalók:

  • 2 kg marhapofa
  • 5 közepes sárgarépa
  • 5 szárzeller
  • 4 fej hagyma
  • 1,5 liter barna sör
  • só, bors
  • rozmaring

Egy olyan edényt válasszunk, amit fent is és a sütőben is tudunk használni. Nekem a kacsasütőm ilyen. Olajat öntünk bele, és fehéredésig megsütjük a hússzeleteket. Ezeket kivesszük, beletesszük a megtisztított és darabokra vágott zöldségeket (én negyedelni szoktam őket). Kicsit pirítunk rajta, majd felöntjük annyi sörrel, hogy ami letapadt, az feljöjjön. Visszahelyezzük a húst, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 3-4 ág rozmaringot és felöntjük a maradék sörrel. Lefedjük és 170 C fokra előmelegített sütőben 4,5 órán át pároljuk. Néha megkeverjük, de nem fog leégni, mert bőséges folyadék van alatta. Amikor kész, kivesszük a hússzeleteket, a rozmaring szárát, ha nem főtt szét, és a szaftot botmixer segítségével pépesítjük. Ha szükséges szűrjük át nagyobb lyukú szűrőn. Maceszgombóccal, zsemlegombóccal, vagy akár burgonyakrokettel is tálalhatjuk.

Marhapofa sörmártásban - Egészségséfünk receptje

Tipp! Én a vadashoz is krokettet szoktam készíteni, amíg a hús elkészül, bőven van időnk megsütni.

Jó tudni! A marhapofa az egyik legpuhább része a marhának. Csupa izom, nincs rajta zsír. A mi hentesünk gyönyörű szeletekben árulja, ha túl nagy (tenyérnél nagyobb) szeleteket kapunk, akkor érdemes elvágni. A vadasnál egészségesebb, mert nem kell lisztes, rántást készíteni, illetve cukor sem szükséges hozzá. Gyakorlatilag a zöldségeket pépesítjük a pároló lében (sörben), ez adja a szaftot.

Még több recept Egészségséfünktől!

Tápérték (100 g)

 

Sovány marhahús

Hagyma

Zeller

Sárgarépa

Barna sör

Energia

137 kcal

40 kcal

16 kcal

41 kcal

51 kcal

Fehérje

21,4 g

1,1 g

0,6 g

0,9 g

0 g

Zsír

5 g

0,1 g

0,1 g

0,2 g

0 g

Szénhidrát

0 g

9,3 g

2,9 g

9,5 g

5,9 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek