Maradjon világos bőrű és éljen tovább!

Maradjon világos bőrű és éljen tovább!

Egyre kevésbé divatos szoláriumbarnának lenni, a divatvilág, a kozmetikai ipar alkalmazkodott a barnítás nélküli, világos bőrszín térhódításához, ma már egyre többen vannak tisztában a napvédelemmel, amikor strandolni, nyaralni mennek. Szükség is van ezekre a változásokra, mert az elmúlt 15 évben duplájára nőtt a melanómások száma Magyarországon.

A bőrdaganatok között a melanoma az egyik legrosszabb kimenetelű ráktípus, bár valahogy veszélytelennek tűnik, de sajnos nagyon könnyen képez daganatos áttétet más szervekben és magas a halálozási aránya. A betegség súlyos következményeinek kockázata azonban viszonylag csökkenthető!

Nagyon sok fiatal érintett!

A melanoma egy olyan rákfajta, amellett, hogy nincs életkorhoz kötve, de kifejezetten magas arányban fordul elő a 20-30 éves korosztályban. Az esetszám drámai emelkedése a szakemberek szerint az ózonréteg elvékonyodásának és a szolárium népszerűségének számlájára írható.

A legnagyobb veszélyben a világos bőrű, világos szeműek vannak, ha pedig valakinek sok anyajegye is van, akkor az is megnövekedett kockázatot jelez. Ők azok, akiknek egyrészt nagyon magas (50 feletti) faktorszámú fényvédőt kell használniuk, másrészt fokozottan figyelniük kell arra, ha a bőrükön bármilyen elváltozás jelenik meg, vagy egy meglévő anyajegy változik meg. Az idő itt kulcsfontosságú: a kezdeti stádiumban lévő melanoma ugyanis még csak a bőr felső rétegében van jelen - ilyenkor a daganatos elváltozás sebészi eltávolításával a beteg nagy valószínűséggel még meggyógyítható! Ám ha az illető nem veszi komolyan a jeleket vagy az elváltozás például a háton, vagy más olyan helyen van, amit nem lát, akkor idővel a melanoma mélyebbre terjed. Amikor eléri a nyirok- és vérereket, akkor áttétek alakulnak ki.

A lebarnulás sem egészséges!

Sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy ha már valaki lebarnult, akkor védve van, már nem éghet le, nem lesz bőrrákos sem. Ám a barnaság igazából az UV-fény által okozott bőrkárosodást jelzi – úgy tűnik, ezt tartottuk évtizedekig vonzónak.

Maradjon világos bőrű és éljen tovább!

A szoláriumba járók sincsenek védve: egy friss nemzetközi tanulmány szerint a mesterségesen szerzett barnaság egyértelműen növeli a bőrelváltozások, így a melanoma gyakoriságát is. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a szolárium az egyik legveszélyesebb rákkeltő, mivel a szolárium UV sugarai károsítják a bőr DNS-ét és bőrrák kialakulásához vezethetnek. Tíz perc szoláriumozás UV dózisa megegyezik egy egész napi, fényvédelem nélküli, nyári Balaton-parti napozással.

Mit tegyünk?

Muszáj fényvédőt használnunk! Az arckrémek között szerencsére egyre több tartalmaz fényvédőt – ezért nézzük meg, milyen fokú védelmet ad a krémünk. Ha nem elegendőt, akkor nyáron használjunk arcra való naptejet is. Amikor fényvédő készítményt válaszunk, akkor nézzük meg, hogy UVA és UVB sugárzással szemben is nyújt-e védelmet. Ez általában a magasabb faktorszámú (50+) fényvédő krémekre igaz. Sokan gondolják, hogy a reggel felkent krém kitart estig, de igazság szerint 2-3 óránként újra fel kell vinni egy réteget, ennyi a hatóidejük. Ezen kívül a megfelelő ruházat kiválasztásával tehetünk sokat a megelőzés érdekében: szellős, vékony, de a vállat takaró felső akadályozza meg leginkább, hogy estére pecsenyepirosra süljön a vállunk, a felkarunk. Azt is fontos tudni, hogy árnyékban, vagy kissé felhős égbolt esetén is védekezni kell az UV sugarak ellen!

Azt pedig már szinte mindenki tudja, hogy direkt napozni 11 és 15 óra között nem szabad.

Fontos tudni!

  • A szolárium sem biztonságos.
  • A bőr még árnyékban vagy kissé felhős időben is károsodhat az UV-sugarak miatt.
  • Az évek alatt elszenvedett bőrégések összeadódnak.
  • Rendszeresen ellenőrizni kell a bőrünket, gyanú esetén azonnal forduljunk szakemberhez, melanoma gyanúja esetén soron kívül fogadnak a bőrgyógyászatokon!
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek