Már nincs annyi vitamin az ételekben, mint régen

Már nincs annyi vitamin az ételekben, mint régen

Kevesebb vitamin és ásványi anyag jut a szervezetünkbe, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Húsz különböző zöldséget és gyümölcsöt megvizsgálva kiderült, hogy 1930-hoz képest jelentősen csökkent a zöldségek kalcium-, magnézium- és réz-, valamint a gyümölcsök magnézium-, vas-, réz- és káliumtartalma.

A magyarok többsége úgy gondolja, hogy a kiegyensúlyozott étrend elegendő a megfelelő vitaminbevitelhez, így nincs szükség annak tabletta formájában történő szedéshez. Ennek ellenére csak 10% fogyaszt elegendő zöldséget és gyümölcsöt. Ráadásul a kávéfogyasztás befolyásolja a tápanyagok felszívódását.


Egészségtudatosság
Idén augusztusban 805 felnőtt bevonásával készült felmérésből kiderült, hogy a magyar lakosság 40%-a egyáltalán nem szed vitaminokat, holott tudják, hogy az étkezésük által nem jutnak elegendő ásványianyaghoz és vitaminhoz. A válaszadók közel 90%-a egészségesnek, 80%-a pedig egészségtudatosnak vallja magát. A nők és férfiak 70%-a odafigyel az étkezésére, ugyanakkor csak kevesen vannak tisztában a dietetikusok által javasolt napi zöldség- és gyümölcsadaggal, és csak minden tizedik ember fogyaszt elegendőt belőlük. A válaszadók 40%-a rendszeresen sportol, és még ennél is többen, 80%-uk igyekszik minél több időt a szabadban tölteni.Már nincs annyi vitamin az ételekben, mint régen

Egy, a British Food Journalban publikált tanulmány** szerint a zöldségek és a gyümölcsök ásványianyag-tartalma valóban drasztikusan csökkent az elmúlt évtizedekben. Ennek oka akár a mezőgazdasági gyakorlatban és az élelmiszertermelésben bekövetkezett változásokban is kereshető. A mostani felmérésben résztvevőknek mindössze ötöde hisz abban, hogy ez a bio termények esetében nem így van.

 

Ami indokolja a vitaminszedést

A válaszadók negyede napi szinten dohányzik, 60%-uk rendszeresen fogyaszt kávét vagy energiaitalt, illetve kétharmaduknak része a stressz mindennapjaiknak. Schmidt Judit dietetikus szerint ezek azok a körülmények, amelyek szükségessé teszik a vitaminok és étrend-kiegészítők szedését. "A dohányzás, a fokozott szellemi megterhelés, a krónikus stressz, fogyókúra, mind indokolttá tehetik a vitamin és ásványianyag tartalmú étrend-kiegészítők szedését, ugyanis ezek az állapotok negatívan befolyásolják az egyes tápanyagok felszívódását a szervezetben. A jobb hasznosulás, felszívódás miatt például nem célszerű a reggeli kávéval együtt bevenni az étrend-kiegészítőket. Ilyen élethelyzet még a várandósság, szoptatás, de a családterevezés ideje is, és akik komolyabban sportolnak.

 

Étrend-kiegészítők

A felmérésből kiderült, hogy a legtöbben C-vitamint (33%), magnéziumot (24,3%) és D-vitamint (17%) szednek, ezeket a kalcium, a B-vitamin, a különböző multivitaminok, az Omega-3 zsírsavak, az A-vitamin, az E-vitamin, a cink, a folsav és a szelén követik a sorban. Kevesek tudják, hogy a különböző étrend-kiegészítők különböző módon szívódnak fel szervezetünkben.

 

Tudta?
Léteznek olyan hatóanyagok, amelyek segítik a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Ilyen például a fekete borsból (Piper nigrum L) nyert BioPerine, amely étrend-kiegészítőkhöz hozzáadva hozzájárul mind a vízben, mind a zsírban oldódó vitaminok, valamint ásványi anyagok felszívódásához: akár 20-80%-kal fokozza az egyes vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek