Már megint megfáztam. Hogyan kezeljem magam?

Már megint megfáztam. Hogyan kezeljem magam?

Hétköznapi nyelven megfázásnak vagy náthának nevezett betegséget valójában vírusok okozzák, tünetei általában a felső légutakban jelentkeznek. Októbertől márciusig e betegség miatt fordulnak a legtöbben orvoshoz, de sokan vannak, akik inkább otthon kúrálják magukat, esetleg betegen is dolgoznak.

A 4-10 nap alatt, legtöbbször szövődmény nélkül gyógyuló kór kellemetlenségeit recept nélkül kapható szerekkel enyhíthetjük, de ha nem múlnak a tünetek, mindenképp forduljunk orvoshoz. A kórokozók főként cseppfertőzés útján (beszéddel, tüsszentéssel, köhögéssel) fertőznek, de közös tárgyak (kapaszkodó a tömegközlekedésen, kilincs, billentyűzet) megérintésével is terjedhetnek, ezért a megelőzés egyik legfontosabb lépése a gyakori kézmosás. A legyengült immunrendszer miatt a kórokozók könnyebben támadnak, ezért a stressz, fáradtság, kialvatlanság, a vitaminhiány, a hideg időszakban az átfagyás mind-mind hajlamosító tényező lehet. Mivel vírusfertőzésről van szó, megelőzni valójában nem lehet, a legtöbb, amit tehetünk, hogy megőrizzük immunrendszerünk erejét: sportoljunk rendszeresen, sétáljunk sokata tiszta levegőn, fogyasszunk vitaminban gazdag ételeket, aludjunk, pihenjük eleget Az átlagos egészségi állapotú felnőttek évente 3-4 alkalommal, a gyerekek 7-8 alkalommal is elkaphatják a fertőzést.

Fejfájás

A megfázás és sokszor a láz egyik legelviselhetetlenebb tünete a fejfájás, amelyre a legtöbbször vény nélkül kapható, ibuprofen, paracetamol, illetve acetilszalicilsav hatóanyagú gyógyszereket javasol a patikus, ezekből számtalan változat létezik, forró ital, tabletta, víz nélkül bevehető por, szirup formájában. Érdemes kitapasztalni, számunkra melyik a leghatékonyabb, és amellett maradni, mert ezek a szerek az izom- és végtagfájdalmakat is enyhítik.

Már megint megfáztam. Hogyan kezeljem magam?

A sok folyadék fogyasztása szintén kulcsfontosságú, ugyanis a kiszáradás könnyen okozhat fejfájást. A természetes hatóanyagok, gyógynövények közül a hársfatea, illetve a borsmenta enyhíti a fejfájást. Betegen (de nem lázasan!) jót tehet egy forró zuhany is, a pára ugyanis tisztítja a légutakat, amitől múlik a hasogató fájdalom.

Fülfájás

A nátha után jelentkező fülfájást általában a középfülgyulladás okozza, amelyben a fül dobürege akut, baktérium- vagy vírusfertőzés miatt gyullad be. Leggyakrabban csecsemő- és kisgyermekkorban jelentkezik, de a felnőtteket is érintheti. A kórokozók a felső légutak felől, az orrüregből vagy a garattól terjednek a fülkürtön keresztül a fülre. A kórokozók lehetnek vírusok, de a legtöbbször baktériumok, ezért kezelésükhöz általában orvos által felírt antibiotikumra van szükség. A fájdalom jelentkezése után 2-3 napig lehet kezelni vény nélkül kapható szerekkel, illetve házi módszerekkel, de ha a tünetek nem múlnak vagy erősödnek, mindenképp orvoshoz kell fordulni. A vászonba tett meleg só a fülre fektetve enyhítheti a fájdalmat. Az orrcsepp szintén segíthet, mert ha enyhíti a nyálkahártya duzzanatát, megnyílhat a fülkürt is. A szabadon vásárolható fülcsepp gyulladáscsökkentőt és fájdalomcsillapítót tartalmaz, de ha a dobhártya nem zárt, ezek nem használhatóak, ezért óvatosan kell bánni velük. A fülbe ne nyúljunk semmilyen eszközzel, nehogy megsértsük, a váladékot is csak óvatosan törölgessük le.

Mit tehetünk az orrdugulás, torkfájdalom ellen otthon? Tudja meg a Patika Tükör novemberi számából!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek