Már a nőknek is van Viagrájuk

Már a nőknek is van Viagrájuk

Engedélyezte az amerikai gyógyszerhatóság az első női vágyfokozó készítmény forgalomba hozatalát. A tengerentúlon már októbertől vásárolható.

A Flibanserin nevű gyógyszert – amelyet a gyártó (Sprout Pharmaceuticals) Addyi elnevezéssel kíván piacra dobni – az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) azt követően engedélyezte, hogy június 4-én egy szakértői bizottság is rábólintott a készítmény forgalomba hozatalára - adta hírül a BBC.

A csökkent szexuális vágy, vagy szakmai nevén „hypoaktív szexuális vágy zavar” (angol rövidítése: HSDD) hátterében testi (hormonális zavarok, cukorbetegség) vagy lelki (depresszió, stressz, önbizalomhiány) problémák állhatnak, és egy felmérés szerint az Egyesült Államokban élő 20 és 49 év közötti nők 14 százalékát is érintheti.

Már a nőknek is van Viagrájuk

A szer a férfiaknak szánt Viagrával ellentétben nem a vér beáramlását segíti elő a nemi szervbe, hanem az agyban lejátszódó biokémiai folyamatokra van hatással. Két ingerületátvivő anyag (dopamin, norepinefrin) termelését serkenti, egyét (szerotonin) csökkenti, ezzel növelve a páciens szexuális vágyát. A kívánt eredmények eléréséhez a gyártó szerint napi egy tabletta beszedése szükséges, a terápiát heteken keresztül kellene folytatni.

A készítmény több szakértő szerint nem elég hatékony, viszont annál több kockázatot rejt magában. Maga az FDA korábban kétszer is elutasította a gyógyszer előző változatainak engedélyezését azok hatástalanságára, valamint több nem kívánt mellékhatására hivatkozva. A mostani jóváhagyást is szigorú feltételekhez kötötték, így például csak receptre lehet majd kapni a készítményt, több gyógyszerrel, valamint alkohollal együtt nem lehet majd szedni, és hatástalanság esetén 8 hét után fel kell függeszteni a fogyasztását.

A készítményt eredetileg egy német cég, a Boehringer Ingelheim fejlesztette ki, az első engedélyeztetési kísérlet kudarca után azonban a Sprout Pharmaceuticals megvette. A gyógyszer várhatóan októbertől lesz kapható az amerikai patikákban.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek