Májtisztító finomságok - Isteni receptekkel!
A máj felelős a szervezetünkbe került méreganyagok kiszűrésért, a beérkezett vért megtisztítva juttatja vissza a vérkörbe, miközben koleszterint termel, epét választ ki és átalakítja a megszűrt anyagokat. Keményítőt, glikogént raktároz: fokozott terhelés esetén ez emeli meg a vércukorszintünket. Megfelelő táplálkozással segíthetjük működését. Az alábbi élelmiszerekből hetente akár többször is fogyaszthatunk.
Avokádó
E tápanyagokban gazdag zöldség különleges tulajdonsága, hogy serkenti a glutation képződését. Ez az a vegyület, amely feltétlenül szükséges a máj méregtelenítő folyamataihoz.
Alma
Az alma jó néhány összetevője – különösen a pektin – segít az emésztőrendszernek a méreganyagok kiválasztásában, továbbá támogatják a májat a tisztítási folyamatok során. Tudják: mindennap egy alma…
Brokkoli és társai
Különösen a brokkoliban található nagyobb mennyiségben a mirozináz nevezetű enzim, amely növeli a glükozinolát mennyiségét a szervezetünkben, segíti a máj működését. A brokkoli mellett választhatunk karfiolt, káposztát, de a zöldségeket ne főzzük túl, maradjanak roppanósak.
Dió
Az arginin nevű aminosav szintén segít méregteleníteni a májat: az aminosavak lebontása során keletkezett ammónia kiürülését segíti. Omega3 zsírsavakban és glutationban egyaránt gazdag, a májműködést serkető hatása miatt tökéletes nassolnivaló. Ügyeljünk arra, hogy alaposan rágjuk meg, mielőtt lenyeljük.
RECEPTEK
Avokádókrém
Hozzávalók:
- 2 db érett (!) avokádó
- 2 dl tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- bors
- só
Nagyon fontos, hogy csak akkor vágjunk bele az elkészítésébe, ha már megpuhultak az avokádóink. Vágjuk ketté az avokádókat, a magot távolítsuk el belőlük, a húsukat pedig kanalazzuk ki egy keverőtálba. A vöröshagymát vágjuk össze, majd adjuk hozzá az avokádóhoz a tejföllel és a fűszerekkel együtt, és az egészet turmixoljuk össze egy botmixerrel vagy egy turmixgépben. Facsarjuk bele a citrom levét, és már kész is a krém! Kenhetjük kenyérre, mártogathatunk bele zöldségeket, remek vendégvárónak is.
Öntött karfiol baconnel
Hozzávalók:
- 1 kg karfiol (tisztított)
- 5 dl tejföl
- 3 tojás
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg vaj
- szerecsendió
- bacon
- 10 dkg reszelt sajt
Enyhén sós vízben megfőzzük a rózsáira szedett karfiolt. Közben a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát egy csipet sóval. Ha a karfiol megpuhult, kivajazott tűzálló tálba terítjük, ráöntjük a pirított morzsát. A kis csíkokra vágott bacont egyenletesen elosztjuk a morzsás karfiolon. A tojásokat elkeverjük a tejföllel, kis sóval, szerecsendióval, majd ráöntjük a karfiolra. A reszelt sajtot rászórjuk a tetejére és betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül 25 percig sütjük, amíg a sajt kicsit megpirul a tetején.
Töltött-sült alma
Hozzávalók:
- 4 db nagyobb piros alma
- 25 dkg őrölt dió
- 3 evőkanál méz
- őrölt fahéj
- őrölt szegfűszeg
- kevés vaj
Az almákat alaposan megmossuk, ha nem kedveljük a héját, akkor hámozzuk is meg. Vágjuk le a tetejüket, és szedjük ki a magházukat. A diót a mézzel, citromhéjjal, fahéjjal és szerecsendióval elkeverjük, így egy kenhető masszát kapunk belőle. Ezzel a masszával megtöltjük az almákat, a legvégén egy kis darabka vajat rakunk mindegyik tetejére. A tepsibe rakjunk sütőpapírt, rá az almákat, és tegyük be a 160 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 30 percig sütjük.
Vargányás káposztaleves
Hozzávalók:
- 40 dkg savanyú káposzta
- 40 dkg vargánya gomba
- 2 dl tejföl
- 1 dl paradicsomlé
- 1,5 l víz
- 1 evőkanál liszt
- köménymag
- só
- 8 szem feketebors
- 2-3 babérlevél
- csemege fűszerpaprika
A káposztát és a gombát megfőzzük másfél liter vízben. Sózzuk, beletesszük a borsot, babérlevelet, köménymagot. Tejfölből és lisztből egy kis pirospaprikával habarást készítünk, és besűrítjük vele a levest, ha a zöldségek már megpuhultak benne. Végül beleöntjük a paradicsomlevet, felforraljuk, és már kész is a pompás levesünk!
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

