„Majd' leszakad” - 7 tévedés a hátfájással kapcsolatban!

„Majd' leszakad” - 7 tévedés a hátfájással kapcsolatban!

Lehet, csak időnként kínoz, de az is, hogy szinte állandó vagy éles a fájdalom - egy biztos, nem mehetünk el szó nélkül a hátfájás mellett. De mi az, amit rosszul tudunk róla?

Ijesztő adatnak tűnhet, de tízből nyolc embernél manapság előbb-utóbb kialakul a hátfájás. Gyakoribb probléma, mint hinnénk. S ahogyan az ettől szenvedők sokat tudnak róla, úgy sajnos több hamis állítás is kering vele kapcsolatban. Lássuk, mi az, ami nem igaz a hátfájásról?

1.”Mindig üljünk egyenesen”: valóban, a görnyedés nem jó a hátnak. De a túlságosan egyenes üléspozíció sem, különösen hosszú ideig. Ez ugyancsak megerőltető lehet a gerincre nézve. Ha sokat ülünk, próbáljuk ki az alábbi trükköt napi néhányszor: üljünk le egyenes háttal, a talpak érjék el a talajt, de kissé görbítsük be a hátat. Még jobb, ha a nap további részében állunk, miközben telefonálunk vagy olvasunk valamit...

2.”Ne emeljünk nehéz súlyokat”: nem az a lényeg, mennyit emelünk, hanem hogy hogyan. Természetesen semmi olyat nem fogunk felemelni, ami túl nehéznek bizonyul. Amikor emelünk, guggoljunk közel a tárgyhoz, a hátunk maradjon egyenes, a fejünket emeljük fel. Használjuk a lábakat is, hogy megtartsuk a terhelést. Ne csavarjuk vagy hajlítsuk a testet, mert ez megsértheti a hátat!

„Majd' leszakad” - 7 tévedés a hátfájással kapcsolatban!

3.”Az ágyban fekvés a legjobb megoldás”: nem egészen. Persze, a pihenés segíthet egy akut sérülés esetén, de a hátfájás ettől önmagában még nem múlik el. Tévedés, hogy ágyban kell maradni. Egy-két ágyban fekvős nap csak növelheti a hátfájást!

4.”A fájdalmat sérülés okozza”: porckorong degeneráció, betegségek, fertőzések és öröklött tényezők is okozhatják a hátfájást.
Vannak azonban olyan tények is, melyek igazak, mégis, sokan nem foglalkoznak velük. Ilyenek például a plusz kilók: minél súlyosabb valaki, annál esélyesebb arra, hogy hátfájása lesz. Sőt, ha egyébként nem mozog semmit, és egyszercsak nekifog - például hétvégén aktív -, azzal bizony sokban hozzájárul a hátfájás jelentkezéséhez. Mondani sem kell, az elhízás különösen terheli a hátat.

5.”A soványaknak nem fáj a háta”: bárkinek lehet hátfájása! Azok az emberek, akik túlságosan vékonyak, netán anorexiások, még csontvesztésben is szenvedhetnek, melynek eredménye könnyen lehet törött vagy zúzott csigolya.

6.”Hátfájással nem szabad tornázni”: ez nagy tévedés - a torna valójában megelőzi a hátfájást! Az akut sérüléstől szenvedő embereknek, akiknek fáj a hátuk alsó része, általában különféle gyakorlatokat javasolnak a szakemberek. Gyengébb gyakorlatokkal kezdenek és fokozatosan növelik azok intenzitását. S ha egyszer az akut fájdalom alábbhagy, a testmozgás rendszeres végzése megelőzi azok jövőbeni kiújulását.

A csontkovács segíthet: a kiropraktika vagy csontkovácsolás valóban hatékony - ennek komoly bizonyítékai vannak. A gerinc manipuláció vagy masszázs terápia nagyon sokat segít. Ugyanez igaz az akupunktúrára is. Az orvosok javasolni szokták az akupunktúrát is azoknak a pácienseknek, akiknek hátfájásán egyéb módszer nem javít. Ilyen a jóga is, a progresszív relaxáció, a kognitív viselkedésterápia - valamennyit fontolóra lehet venni, ha segítségre van szükségünk.

7.”A kemény matracok jobbak”: nos, ez is tévedés. Egy spanyol tanulmány korábban kimutatta, hogy a nem specifikus hátproblémával küzdők közül azoknak volt kevesebb kellemetlensége, akik közepesen kemény matracon aludtak. Kevésbé szenvedtek hátfájástól, mint akik a kemény változatokat választották. Azonban függően attól, milyen pozícióban aludtak, és mi okozta hátfájásukat, a különböző embereknek természetesen különféle matracra lehet szüksége. Ezt mindig érdemes figyelembe venni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek