Magasztos célok helyett "csak" élni? Igen!

Magasztos célok helyett "csak" élni? Igen!

Furcsa ötletnek tűnt, hogy az év utolsó napján kirándulni menjünk, nem volt hozzá sok kedvem. Gubbasztani akartam a tévé előtt, és újra nézni a jól ismert filmek unásig ismételt képkockáit, élvezni még az ünnep „szabadságát”. Barátaink szerencsére nem tágítottak, így a lehető legmelegebb kabátunkban, kései indulással, de megcéloztuk Nagy Hideg-hegy lankáit.

Magasztos célok helyett

Kezdetben kicsit lustán, erőlködve kaptattam felfelé, és ahogy meg-megcsúsztam a lehullott levelek alatt bujkáló, fagyos köveken, még sóhajtoztam is. Hallgattam az elmúlt napok eseményeit , a karácsonyfa állítást, a halászlé sűrűségét, a családi élet sokszínűségét, amit a többiek négyzetre emelve, jókedvűen adtak elő, és kezdtem határozottan jól érezni magam.

Nem tudom melyik volt az a pillanat, amikor megtörtént, de egy rövid villanásra elcsendesedtünk, még a gyerekek is. A szűkre szabott ösvényen, egymás mögött bukdácsolva, a mozdulatlan, zúzmarás fák sűrűjében, saját lihegésemre figyelve azt éreztem: „ minden, amire csak szükségem lehet, itt van körülöttem!”

Egy új esztendő küszöbén él bennünk a kíváncsiság, vajon mit hoz majd a következő 365 nap? Él bennünk a vágy, hogy legalább olyan legyen, mint az előző, vagy inkább nem, de ha lehetne kérni, akkor szebb és jobb! Sokunk talán konkrét terveket dédelget, és reméli, lesz annyi erő, tehetség, kitartás benne, hogy azokat meglépje.

Egy számomra nagyon kedves emberrel Karácsonyt követően arról beszélgettünk, mi van akkor, ha semmi kézzelfogható, kitapintható, reálisan elérendő cél nem férkőzik a tudatunkba, és akárhogy is erőlködünk, nem jut eszünkbe semmi „magasztos” küldetés?

Arra , - a tapasztalati úton szerzett - következtetésre jutottunk, hogy tervezgetés, célkitűzés ide vagy oda, annak lesz jelentősége az életünkben, amelynek valódi jelentőséget fogunk tulajdonítani.

Akit, és amit körülveszel a figyelmeddel, az időddel, a szereteteddel, a jelenléteddel, az fog gyarapodni általad. Ha elfogadod, amit az élet felkínál, megteszed, ami tőled telik, és erőlködés nélkül létezel, akkor is része leszel a teljességnek. Minden monumentális alkotás is, apró mozaikokból áll össze.

Hamvas Béla így ír erről: „Mindenki az élet-célját kutatja, de talán az élet egyetlen és valódi célja: maga a létezés. Nem kellenek magasztos célok, élj – szeress, ölelj, nevess, utazz – és ha lehet, ültess egy fát! Most eredj , és élj, mert a világ a Tiéd. (H.B. A láthatatlan történet)

 

Boldog, kiteljesedő, szép esztendőt kívánok!

 

Pápai Ildikó

életvezetési tréner

www.idobenvagy.com

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek