Macskája van? Lehet, hogy skizofrén!

Macskája van? Lehet, hogy skizofrén!

A macska bőrén élősködő Toxoplasma gondii lehet a felelős azért, hogy a négylábú tartása akár skizofréniát, vagy egyéb más mentális betegségeket okozhat.

Legtöbbször az egerekkel való interakció során kaphatják el a macskák a Toxoplasma gondii parazitát, amely csak akkor veszélyes a házikedvenc szervezetére, ha képes reprodukálódni benne. A fertőzött macska képes az emberekre is átterjeszteni a parazitát – bár a mi szervezetünkben a T. gondii nem tud szaporodni, úgynevezett toxoplazmózist okozhat. Ez egy olyan fertőzést jelent, amelyet csak ez a parazita okoz, előfordulása meglepően gyakori az embere között. A Föld lakosságának körülbelül egyharmada fertőzött, de nagyon keveseknél okoz látható tüneteket is – eddig úgy tudtuk, hogy csak terhes nőkre és gyenge immunrendszerrel rendelkezőkre jelent veszélyt.

Egy friss kutatásból azonban kiderül, hogy kapcsolatot találtak a mentális betegségek, elsősorban a skizofrénia és a toxoplazmózis között. A Schizophrenia Research tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok, akiknek gyerekkorukban volt macskájuk, nagyobb eséllyel szenvednek később valamiféle mentális betegségben, mint macskátlan társaik.

Macskája van? Lehet, hogy skizofrén!

A kutatók kijelentették azonban, hogy ez persze csak asszociáció, viszont két korábbi kutatás eredményeit is megerősíti, amelyek szintén találtak kapcsolatot a betegségek és a toxoplazmózis között.

Az Acta Psychiatrica Scandinavica tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői már konkrétabban keresték az összefüggést a T. gondii jelenléte és a mentális betegségek között – ötven lektorált kutatás eredményeit vetették össze, és megállapították, hogy a toxoplazmózisban szenvedő emberek kétszer olyan hajlamosak a skizofréniára, mint azok, akiknek a szervezetében nincs meg ez a parazita.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek