Lombikbébi! - Babaváró 6.rész

Lombikbébi! - Babaváró 6.rész

Sorozatunk szereplői két éve vágynak babára, egyelőre hiába. A diagnózis: ismeretlen eredetű meddőség. Elindultak egy úton, és most már végig akarnak menni rajta. Úgy döntenek, belevágnak a lombikbébi-programba. Szakértőnk dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista.

Helyzetjelentés

Hédi: 29 éves rendezvényszervező, fizikailag egészséges, alkalmas a terhességre.

Bence: 33 éves informatikus, jó a spermaképe.

Hédi és Bence: Négy sikertelen inszemináción vannak túl.

Legutóbb Hédi és Bence nagyon elkeseredtek. Az orvosuk most részletesen tájékoztatja őket arról, hogy mi lehet a következő lépés. Közben arra biztatja Hédit, mindenképpen szedjen terhesvitamint - lehetőleg folsavtartalmút -, hiszen azt már a tervezett teherbeesés előtt érdemes elkezdeni.

A lombikprogram lényege, hogy a petesejt és a hímivarsejt a szervezeten kívül találkozik. A megtermékenyülés a lombikban jön létre, majd az embriót visszahelyezik a méhbe. Persze az ügy nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik.

A stimuláció

Az esélyek növelése érdekében az a jó, ha egyszerre több érett petesejt is rendelkezésre áll. Az a cél, hogy a menstruációs ciklus közepére akár 6-8-10 petesejt is készen álljon. A pár női tagja ezért a ciklus első felében hormontablettákat és peteérést serkentő injekciókat kap. Hédinek ezekben a napokban sűrűn kell vérvételre, ultrahangvizsgálatra vagy hormonszint-mérésre járnia, valóságos menetrend szerint kell élnie az életét, ezért inkább szabadságot vesz ki.

Az eljárás magában hordozza annak a veszélyét, hogy a női szervezetet túlstimulálják. Ha túldolgoztatják a petefészkeket, akkor hasi fájdalom és puffadás jelentkezhet. A hasüregben felgyűlik a folyadék, míg a szervezet más részein hiányzik a víz, ami miatt akár a vér is besűrűsödhet. Ez veszélyes állapot, amely 100 ezer esetből háromban halálhoz is vezethet.

Természetesen az orvos a nő életkorát, fizikai állapotát és hormonális státuszát is figyelembe véve a lehető legkörültekintőbben választja meg a kezelést, és szoros kontroll mellett követi a változásokat.

Hozzájutni az ivarsejtekhez

Hímivarsejtet igazán könnyű nyerni, ám petesejtet annál kevésbé. A sűrűn végzett vizsgálatok és a ciklus követése alapján 2-3 nappal előre megjósolható, mikor érnek meg a peték. Aznap Hédinek be kell feküdnie a kórházba, ahol elvégzik a petenyerést.

Egy könnyű, rövid altatás elegendő ahhoz, hogy az orvos egy vékony, hosszú tűvel belülről átszúrja a hüvelyfalat, és a hüvelyboltozat felett ülő tüszőből kiszívja a folyadékot, azzal együtt pedig a petesejteket is.

Ezzel nagyjából egy időben Bence is mintát ad - számára ez jóval kisebb igénybevételt jelent

Labormunka

Ezután a laboránsokon a világ szeme. Mint szakértőnk mondja, a labormunka és a kezelőorvos munkája egyenrangúan fontos: egyik sem érhet el eredményt a másik nélkül, nagyon fontos a két terület zökkenőmentes együttműködése.

Lombikbébi! - Babaváró 6.rész

Megfelelő tisztítás után a petesejtek kis tégelyekbe kerülnek. Minden petesejt kap maga mellé 200-250 ezer aktív spermiumot, amelyek megrohanják a petesejtet, majd a legrátermettebb behatol, és egyesülnek. Ez az eljárás tulajdonképpen a természetes megtermékenyítést utánozza. Szorosabb értelemben ezt a módszert nevezzük in vitro fertilizációnak, azaz a lombikban történő megtermékenyítésnek. Ez fog történni Hédiékkel is.

Ám ha a spermakép nem volt igazán jó, tehát ha nem áll rendelkezésre kellő számú aktív hímivarsejt, akkor arra is van lehetőség, hogy egy kapillárissal felszívva a kiválasztott - egyetlen - spermiumot, azt egyenesen belefecskendezzék a petesejtbe. Ez az ICSI-eljárás, azaz az intracitoplazmatikus spermiuminjekció.

Lesz-e embrió?

Az ivarsejteket ezután magukra hagyják, majd mintegy 17 órával később ellenőrzik, mi történt velük. Ha rendben megvalósult a megtermékenyülés, az embrió osztódni kezd kettő-, négy- majd nyolcfelé. A negyedik napon eléri a szedercsíra-, az ötödik napon pedig a hólyagcsíra-állapotot.

Az a jó, ha több embrió is szépen fejlődik, és eljut az ötödik napig. Amelyik nem teljesített ilyen jól, az valószínűleg méhen belül sem fejlődne megfelelően.

Mint dr. Vass Zoltán mondja, nagy dilemma, hogy - ha több is rendelkezésre áll - hány embriót ültessenek vissza. Ha több embriót helyeznek el a méhben, nagyobb a megtapadás esélye.

Ikrek lesznek?

Az érem másik oldala viszont az, hogy a többes terhességnek is nagyobb a valószínűsége, ami mind a mamára, mind a babára nézve kockázatokkal járhat. Két embrió beültetésével 40 százalék az ikerterhesség esélye. Ez azért lehet aggasztó, mert ikerterhesség esetén - az egyes terhességhez viszonyítva - kétszeres annak a veszélye, hogy bármelyik magzatot elveszítjük, és négyszeres annak a rizikója, hogy a baba agykárosodással születik. Míg 100 babából csupán egy lombikbaba, addig a koraszülöttek fele lombikos többes terhességből származik!

Hány embriót?

A pár és az orvos közösen dönt arról, hogy hány embriót helyezzenek a méhbe. Mint dr. Vass Zoltán meséli, a CIRIS Intézetben egy úttörő jelentőségű programmal kívánják elkerülni a többes terhességet. Azoknál a pároknál, akik fiatalok, jó kilátásokkal rendelkeznek, ez az első lombikkezelésük és vállalkoznak erre az eljárásra, csak a legjobb embriót ültetik be, a második legjobbat pedig lefagyasztják. Ha nem sikerül az első beültetés, megpróbálkoznak a másodikkal is. 2011-ben azok között a párok közül, akik erre alkalmasak voltak és vállalkoztak is rá, a két embrióból összesen 70 százalékos terhességi arányt sikerült elérni. Hédinek és Bencének minden esélye megvan arra, hogy náluk is eredménnyel járjon ez az eljárás.

Erkölcsi dilemmák

Etikailag az is súlyos kérdés, hogy mi történjen a fel nem használt embriókkal. Ezt a témakört minden országban nagyon komoly törvényi szabályozás járja körül. Hazánkban az éppen fel nem használt embriókat le lehet fagyasztani, és a pár az adott intézményben a saját maga számára tovább tároltathatja őket. Később, ha ismét gyermeket szeretnének, a lefagyasztott embrióból új élet születhet. A pár fel is ajánlhatja a lefagyasztott embriókat az adott intézményen belül - névtelenül - más szülők számára. Kutatás céljából is odaadhatják őket az intézetnek. Végül arról is rendelkezhetnek, hogy semmisítsék meg az embriókat.

Hédi és Bence ivarsejtjeiből három szép embrió is kifejlődik. Ők úgy döntenek, hogy kettőt saját célra történő tárolásra lefagyasztatnak.

A visszahelyezés

Maga a beültetés nem jár különösebb megterheléssel. Egy sima nőgyógyászati vizsgálathoz hasonlít az egész: az orvos egy katéteren keresztül bevezeti a méhbe az embriót (embriókat). Hédi kis pihenés után hazamehet. Hogy ezután mi történik, az ismét csak a természetre van bízva. Ahogyan dr. Vass Zoltán fogalmaz: nem látjuk, hogy a "fekete dobozban", a méhben mi történik, megtapad-e az új élet, vagy sem.

Az esetek 40 százalékában létrejön a terhesség. Ha mégsem, 2-3 hónap pihenő után ismét lehet próbálkozni. Ha rendelkezésre áll korábban lefagyasztott embrió, akkor újabb hormonkezelésre sincs szükség! A statisztikák azt mutatják, hogy az első három, de legfeljebb az első öt kezelésből a párok túlnyomó többségénél létrejön a terhesség.

Az anyagiakról

A társadalombiztosítóval szerződésben álló intézményekben a pároknak túl kell esniük 6 sikertelen inszemináción, mielőtt belevághatnának a lombikprogramba. Lombikkezelésből ötöt finanszíroz az állam, de a gyógyszerköltséget - mintegy 100 ezer forintot - ekkor is a párnak kell állnia. Magánintézményekben ehhez még hozzájön magának a lombikkezelésnek a költsége is, amely nagyjából 400 ezer forintra rúg. Hédinek és Bencének hozzá kellett nyúlnia a megtakarításához, de úgy gondolták: megéri.

Hogy lesz-e Hédinek és Bencének lombikbabája, a sorozat következő részéből kiderül.


Kapcsolódó írások