Ólom a rúzsban?

Egy fogyasztóvédelmi csoport felfedezte, hogy harminchárom márkás rúzs közel kétharmada tartalmaz ólmot. Ezekben az ólom mennyisége gyakran meghaladja az FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal) által a cukorkákra meghatározott maximális határértéket.

Az FDA jelenleg nem korlátozza a rúzsokban lévő ólom mennyiségét. A hatóság azt nyilatkozta a sajtónak, hogy munkatársaik áttanulmányozzák azokat a témával foglalkozó eredményeket, amelyeket a Mozgalom a Biztonságos Kozmetikumokért nevű szervezet juttatott el számukra. Ezzel párhuzamban azonban a Baltimore Sun nevű lapnak azt nyilatkozták, hogy ennek ellenére valószínűleg egyelőre nem tesznek lépéseket az ügyben.

A játékokban lévő ólom miatti felháborodást tapasztalva, furcsának tűnik, hogy az FDA ilyen mérvű nemtörődömséget mutat ezzel a témával kapcsolatban. Sajtóforrások azt is kétségbe vonták, hogy a kozmetikai cégek által elvégzett állatkísérletek valóban nem találtak-e semmilyen problémát és azt is, hogy kerestek-e egyáltalán.

Szakértők szerint érdemes lenne megvizsgálni azt, hogy vajon a cégek számára lenne-e értelme óvintézkedéseket tenni, és termékeikből az ólmot mindenképpen kivonni, még akkor is, ha nincs megdönthetetlen bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a rúzsokban lévő ólom valóban ártalmas.

A probléma súlyos is lehet, hiszen az ólom egy veszélyes nehézfém, amely különösen káros lehet a várandós anyák és kisbabáik számára. Emellett, ha már egyszer az ólom a szervezetbe került, onnan többé nem távolítható el.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek